Orbán Viktor kettőkor beszél

2014.04.07. 09:54
2010-ben is a választás első fordulójának másnapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatót Orbán Viktor. Vajon mit mondott akkor a sorban állásokról, a várható kétharmadról, a kettős állampolgárságról és a Jobbikról? Annyit előre elárulunk, hogy adócsökkentést ígért és hadat üzent a bürokráciának.

Hétfőn, azaz a választás másnapján nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. 2010-ben ugyanezt tette az első forduló után egy nappal:

Bebizonyosodott, hogy a demokrácia stabil, megvédte magát

– jelentette ki akkor, hozzátéve, hogy lenyűgöző, hogy „az elmúlt négy év kormányzati inkompetenciája után” mégis demokratikus párt nyerhetett.

Sorban állás, kettős állampolgárság

A kettős állampolgárságról elmondta: a parlament fog dönteni róla.

A sorban állásokat malőrnek nevezte: „Magyarország 2010-re oda jutott, hogy már a szavazatokat se tudják összeszámolni, de ez ne vegye el a jókedvünket.”

„Mielőtt a szemünkben lévő szálkákkal foglalkoznának, foglalkozzanak a saját gerendáikkal!” – reagált az MSZP azon vádjaira, hogy Kubatov-szavazók miatt alakultak ki a sorok.

„A kétharmad csonka, az ország három harmadból áll. Nekem az a dolgom, hogy őket is meggyőzzem. A kétharmadot technikai kérdésnek tekintem, és az a kérdés, hogy az ország megadja-e magának ezt a felhatalmazást” – mondta a kétharmados többségről.

Arról is beszélt, hogy a kétharmados többség a parlament létszámának és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez kell, ugyanígy a mentelmi jog újraszabályozásához és a közlekedési vállalatok támogatási rendszerének átalakítására is.

Ha ezek fontos kérdések, arra biztatom az országot, hogy minél egységesebb parlamentet hozzon létre.

– mondta.

Vona, vita, ne legyen korrupció

A vitáról azt mondta, még nem döntötte el, hogy kiáll-e Mesterházy Attila ellen, mert előbb végig kell gondolni, hogy egyáltalán lenne-e értelme vitázni vele.

A Times arról kérdezte Orbánt, hogy mihez kezdenek Vona Gáborral, ha gárdaegyenruhában megy a parlamentbe. Orbán azt felelte, hogy nem egyenruha-szakértő, de a törvények elég egyértelműen rendelkeznek a kérdésben.

A szélsőjobb előretöréséről azt mondta, hogy Magyarországon egy demokratikus párt nyert, és bár a szélsőjobb előretört, ez európai jelenség, és a szélsőjobb a kormányzati teljesítmény javulásának arányában fog majd gyengülni.

A gazdaságot elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a gazdaságot korlátozó bürokratikus intézkedések csökkentésével és a korrupció visszaszorításával segítené – mondta: „Egy hatékony állam versenyelőny, Magyarország ebből a szempontból versenyhátrányban van” – válaszolta a Reuters kérdésére

„Magyarországot rövid időn belül a régió legversenyképesebbjévé kell tenni, de mi egy néppárt vagyunk, így a szociális biztonság is fontos, azt is erősítenünk kell” – jelentette ki

A Financial Times kérdésére elmondta: a megszorító intézkedések nem intézkedések, hanem „egy gondolkodásmód, amely korlátozza a gazdaság növekedési képességét”, a Fidesz azonban nem megszorítani akar, hanem ösztönözni a gazdasági növekedést

Oligarchák, IMF, munkanélküliség

„Hosszú távon egy demokrácia nem élhet túl 16–20 százalékos munkanélküliséggel” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy milyen hiánycélban gondolkoznak, azt mondta, hogy nem ez a kérdés, hanem hogy mekkora a valós hiány: „Az előrejelzések szerint az új kormány megalakulására az előzetesen tervezett hiány 95–100 százaléka meglesz, ezt meg kell értenie az IMF-nek, az EU-nak, a magyar közgazdászoknak is."

Kifejtette, hogy az előző nyolc évben oligarchikus kormányzás folyt Magyarországon: az oligarchák átvették a hatalmat a legnagyobb pártban, ami pont baloldali volt. Hozzátette: örömteli, hogy az elitellenes hangulat nem a berendezkedést söpörte el, csak a kormánypártot.

„Ismerjük őket” – reagált arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e már az IMF és a Világbank képviselőivel. Elmondta, egyelőre nincs felhatalmazásuk a tárgyalásokra, de „Magyarországnak minden megállapodásra szüksége van”.

Nekünk nem ellenségek kellenek, hanem szövetségesek

– zárta sajtótájékoztatóját.