Így tarolt a Jobbik

2014.04.07. 18:31
Negyvenegy helyen lett második a jobbikos jelölt az egyéni választókerületekben, ez jóval több, mint olvasóink hitték volna, de a baloldalt még így sem sikerült lenyomniuk. Hiába támogatják többen a pártot, mint 2010-ben, az új választási rendszer miatt mégsem lesz érdemben erősebb a szélsőjobb a parlamentben.

Bár legtöbb olvasónk úgy vélte, harmincnál is kevesebb hely lesz az országban, ahol jobbikos jelölt a baloldali összefogás jelöltje előtt végez, végül 41 helyen lett második a Jobbik. Már 2010-ben is Budapesten kívül többen szavaztak a radikálisokra, mint a szocialistákra, a Jobbik kilenc megyében végzett az MSZP előtt. Sőt, a Political Capital adatai szerint ha 2010-ben is a mai választókerületek szerint szavaztunk volna, a Jobbik már akkor is 41 helyen verte volna meg a szocialistákat. Ezzel persze a Jobbik még mindig csak a harmadik legnagyobb erő, a baloldali összefogás jelöltjei 55 második helyet szereztek, és több helyen elsőként végeztek.

Kecskemét első választókerületében mindössze 363 szavazattal kerekedett a jobbikos a baloldali jelölt fölé, Orosházán 312 szavazattal marad alatta. Miskolcon a második választókörzetben mindössze 110 szavazat választotta el a második helytől a jobbikost, itt végül hatalmas küzdelem után végül a baloldali jelölt vitte az első helyet és a Fidesz lett a második.

Még szorosabb volt a helyzet Kazincbarcikán, ahol mindössze 29 szavazaton múlt, hogy a jobbikos jelölt maga mögé utasította a helyi baloldalt, Somogy harmadik választókerületében épp fordított volt a helyzet, itt a jobbikos maradt alul 21 szavazattal.

Azonban több nagy reménység is csalódást okozott, Vona Gábor sem tudott nyerni, pedig az egyéni választókerületek megnövekedett szerepe miatt ez fontos lett volna. Hiába szerezte meg a Jobbik az összes listás szavazat 20,57 százalékát (ami 23 mandátumot és 11,5 százalékos mandátumarányt jelent nekik), ahhoz, hogy az eddiginél érdemben erősebbek legyenek a parlamentben, nagy szükségük lett volna arra, hogy be tudjanak húzni néhány egyéni kerületet.

Vona Gábor egyébként a választások estéjén azt mondta, a Jobbik már nem csak Kelet-Magyarország pártja, a térképünk alapján úgy tűnik, ez valóban így van, de azért még mindig az ország keleti részében meghatározóbb. A térképen a Jobbikot feketével, a baloldalt pirossal jelöltük.