Orbán: A kétharmadnak nincs jelentősége

2014.04.07. 14:52 Módosítva: 2014.04.07. 15:19

A választók igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új, munkaalapú gazdaságpolitikára, és az európai néppárti kormányzásra, mondta Orbán Viktor a választások másnapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányfő elmondta, egyetlen szóból állt a programjuk, abból, hogy "folytatjuk".

Megismételte: a választók nemet mondtak a gyűlöletre és az EU-ból való kilépésre (amivel a baloldalra és a Jobbikra utalt.) A választások fényében egyértelműen a Fidesz a garancia arra, hogy se jobb-, se baloldali szélsőség ne jusson szerephez. Orbán szerint nincs jelentősége annak, hogy két körzetben még nem tudható az eredmény, és annak sem, hogy lesz-e kétharmad, vagy sem. A lényeg, hogy folytassák a munkát, amit elkezdtek.

Szerdán ezért már kormányülést tartanak. Orbán már több kormánytaggal ma beszélt az új kormányzati szerkezetről. A részletekről akkor ad tájékoztatást, amikor eljön a megfelelő pillanat. Szerdán a Fidesz-elnökség is ülésezik. Csütörtökre derül ki az EP-lista névsora.  Abból azonban nem lehet messzemenő következtetést levonni a későbbi pozíciókat illetően, jegyezte meg a kormányfő.

Orbán szerint már az első félévben nyilvánvaló lesz, hogy széles jövő előtt áll az ország, és a pozitív gazdasági adatok nem átmenetiek. A régió élére szeretnének ugratni. Budapest már most is Európa egyik legfantasztikusabb városa, ami még látványosabban fog fejlődni, ígérte.

Arra a kérdésre, hogy az EBESZ választási megfigyelője szerint a kormány igazságtalan előnnyel rendelkezett a sajtóban a választások idején, Orbán azt mondta: ezekre a véleményekre a választók adtak választ azzal, hogy erős fölényt adtak a számukra. Ha problémák merültek fel, azt a szakértőknek természetesen ki kell vizsgálni, mondta.

Egy angol újságíró szerint a magyar választási rendszer torzíthatja az eredményt. Orbán erre azt mondta: ha olyan rendszer lenne, mint Nagy-Britanniában, akkor még nagyobb többséggel nyertek volna. Az nem lenne fair? – tette fel a kérdést.

Orbán szerint mást gondolnak az újságírók és ő egy nemzeti kormányról. Magyarország és az EU között nincs több konfliktus, mint az EU és más országok között. De vannak szokatlan konfliktusok, például az alacsony magyar energiaár vagy a bankadó miatt. A kormányfő úgy látja: indokolt a bankadó megtartása. Ezt a pénzintézetek beépítették működésükbe, és így is profitot értek el.

Az európai gazdaság szerkezeti válságoktól szenved, és folyamatosan veszít versenyképességéből. Orbán szerint ezért egy új korszakhoz új gazdaságpolitika kell, és abban reménykedik, hogy az EU-ban is egy új korszakhoz illő gazdaságpolitika kezdődik.

Brüsszellel több kérdésben, így a rezsicsökkentés mellett a pálinkafőzés és még néhány más ügyben is lehet konfliktus. Orbán azt mondta: a klíma- és az energiapolitikát az ősszel hangolják össze a tagállamok. Nagy vita lesz, mert Magyarország szeretné, ha Európában olyan energiaárak lennének, mint az USA-ban. Ide illeszkedik a rezsiügy is. A pálinkafőzés ügyében is vár egy olyan ítéletet, ahol a B, C, D variációt is elő kell venni. Kemény küzdelmek várhatók a földtörvény néhány pontja miatt is. A rezsicsökkentést midnenestre addig nem akarják abbahagyni, amíg a magyar energiaárak el nem érik az amerikai szintet.

Orbán több kérdést kapott a szélsőséges Jobbik erősödése miatt. Azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy a Fidesz és a KDNP kétharmadhoz közeli eredménye a garancia arra, hogy se jobbról, se balról ne legyen szélsőség.  Szerinte ez erős védvonalat jelent.