László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drága lesz az új Kossuth teret használni

2014.04.08. 18:29
Rendeletben szabályozta a kormány a Parlament előtti Kossuth Lajos tér mint kiemelt nemzeti emlékhely használatának rendjét.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelmében annak, aki például kereskedelmi tevékenységet akar folytatni, filmet akar forgatni vagy rendezvényt tartana a téren, szerződést kell kötnie a vagyonkezelővel, az Országgyűlés Hivatalával, és fizetnie kell érte.

Így például egy vendéglátóhely teraszáért napi 500 forintot kell fizetni négyzetméterenként. A film- és televíziós forgatás ára - a hírműsorok kivételével - 150 négyzetméterig napi 1600, afölött 4600 forint négyzetméterenként. A hirdetőoszlopokért a főigazgató egyedi elbírálása alapján, de legalább napi 500 forint/négyzetméter a díj a hirdetési felületre vonatkozóan. Rendezvények, kulturális és sportesemények esetében például egy ideiglenes színpadért és "egyéb elkerített területért" egy napra 110 forintot kell fizetni négyzetméterenként.

A vagyonkezelőnek a használati szerződés megkötésekor figyelemmel kell lennie egyebek mellett városképi, műemlékvédelmi, régészeti, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi, köztisztasági, kereskedelmi és turisztikai szempontokra.

A rendeletben közzétett felsorolás szerint kivételt jelentenek a teret látogató turistákat kiszolgáló idegenforgalmi tevékenységek, a nemzeti és állami ünnepeken rendezett hivatalos állami, kormányzati rendezvények, a protokolláris események, a közút-, járda- és zöldterület-építéssel, -javítással és -fenntartással, valamint a közlekedésirányítási berendezésekkel, a közművekkel kapcsolatos és más, az emlékhely érdekében végzett felújítási munkák. Ezek esetében nem kell használati szerződést kötni.

A kiemelt nemzeti emlékhely területére állatot bevinni tilos, kivétel ez alól a fogyatékossággal élőket segítő kutya, valamint például a tűzszerészek kutyái.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!