Ezek az újoncok érkeznek a parlamentbe

2014.04.08. 11:06

Bár sokkal kisebb lett a parlament, és ezért sok képviselő elbúcsúzott az Országgyűléstől, van egy pár olyan politikus is, aki csak most fogja kipróbálni magát az országos politikában. A listában ott van Rogán bizalmasa és ügyvédje, a komondoros Balogh József utódja, egy bocskais LMP-s, egy igazi gourmet szocialista, továbbá egy olyan képviselő, akinek már most van kiszivárgott hangfelvétele.

Fidesz

Witzmann Mihály, a Közgép-haver

Witzmann Mihály Siófokot fogja képviselni az új parlamentben, valószínűleg elég elkötelezetten, hiszen saját bevallása szerint „szülőföldem, lakóhelyem Somogyország, amely minden figyelmet és törődést megérdemel”. A kampányban Witzmann főként egy kiszivárgott hangfelvétellel hívta fel magára figyelmet, amelyen Siófok polgármesterével arról beszélgetett, hogy a Közgép egy közbeszerzés elnyeréséért cserébe beszáll a kampányba. A hangfelvétel miatt az LMP feljelentést is tett. A mérnök-informatikus végzettségű Witzmann ennek ellenére választókörében simán, 46,8 százalékkal nyert, a második legerősebb, baloldali jelölt 24,9 százalékot kapott. A fiatal, 37 éves képviselő eddig a Somogy megyei közgyűlés elnöke és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik miniszteri biztosa volt. Fideszes honlapján – nem túl eredeti módon – egy Széchenyi-idézet van mottóként: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Tuzson Bence, a befolyásos háttérember

Tuzson Bence csak a parlamentben lesz újonc, a politikában aligha: az Origo márciusban egyenesen arról cikkezett, hogy ő a legbefolyásosabb fideszes háttérember, akire érdemes odafigyelni. A Dunakeszin indított Tuzsonnak a képviselősége előtt semmilyen közéleti tisztsége nem volt, de már 16 éve a Fidesz körül zsong. Ez a kapcsolatrendszerén is meglátszik: Tuzson decemberben külön egyeztetett Orbán Viktorral, november 7-én pedig maga Kövér László ajánlotta a választók figyelmébe. A hivatalos közbeszerzési szakértőként és ügyvédként dolgozó Tuzson több forrás szerint is Rogán Antal közeli bizalmasa és jó barátja, patinás ügyvédi irodája pedig többször is dolgozott a Rogán vezette V. kerületnek. Az Astoria melletti épületben található iroda több állami szerződést is kapott – 2012-ben 38 millió, 2013-ban pedig 45,7 millió forint értékben.

Szabolcs Attila, a humorzsák

Szabolcs Attila egyike az idősebb és tapasztaltabb újoncoknak, már 69 éves, és 1998 óta aktív politikában. 1989 és 2006 között az MDF tagja volt, és összesen háromszor választották meg Budafok-Tétény polgármesterének. 2006 óta a Fidesz színeiben politizál, de egy interjúban egyszer azt mondta, ő nem pártokban, hanem ügyekben és az általa képviselt emberekben gondolkozik. „Az Országgyűlésben vannak nálam tapasztaltabb pártpolitikusok, inkább a humorban mutatkozik hiány” – mondta az előtte álló országgyűlési karrierről. Reméljük, ez azt jelenti, a hiányzó humormorzsákat ezentúl ő szállítja majd a felszólalásokba.

Simon Róbert „Micsodakép!” Balázs

Simon Róbert Balázs a győri alpolgármesterségről mondott le az országgyűlési képviselőségért, és egy olyan körzetben nyert fölényesen, ahol az esélylatolgatások szerint akár a baloldali jelölt, Fábián György is győzhetett volna. Simon, aki azt életrajzához a csecsemőkori fotóját és a ballagási képét is mellékelte, 2001-ben először a Fidelitasba lépett be, majd még ugyanabban az évben a Fideszbe. A győri önkormányzatnak 2002 óta dolgozik, és 2006-tól kezdve alpolgármester. Simon a honlapján a családjának is szentelt egy menüpontot, mindenkinek ajánljuk, hogy gyönyörködjön egy kicsit a képekben. Simon 2012-ben egy minibotrányba is keveredett, amikor kiderült, egy tanítónőt feltehetően azért rúgtak ki, mert leszidta Simon lányát, Glória Annát.

Salacz László, a Templomosok focistája

Nem akárhol indította a Fidesz az egyik újoncát, Salacz Lászlót, hanem a komondoros Balogh József Bács-Kiskun megyei kerületében. Az ügyvéd Salacz csak 2004-ben lépett be a Fideszbe, de egészen biztosan nagy jövő elé néz, hiszen focizik. Sokáig a kalocsai sportegyesület igazolt labdarúgója volt, majd a megyei első osztályban és az NB III.-ban focizott, jelenleg a főként jogászokból álló Templomosok focicsapatában játszik a városi bajnokságban. Egy interjúban azt mondta, nem túl kellemes dolog éppen Balogh József örökségét átvenni, de szerencsére a választókerület átalakítása miatt új területek is vannak a kerületben.

Petneházy Szabolcs Attila, a színész

Petneházy Szabolcs Attila többször is leizzadhatott a választás éjszakáján, ugyanis elég szoros volt a küzdelem közte és a végül a második helyen befutó baloldali Jeszenszki András között, fél 12 körül például csak 880 szavazattal vezetett Petneházy a nyíregyházi egyes körzetben. Petneházy egyébként nem a klasszikus képviselőszakmák közül került ki, mivel színész, mégpedig – szerepei alapján – a régióban elég jó. Ellenfelei a kampányban főként azzal támadták, hogy amikor önkormányzati képviselő volt, megakadályozta, hogy a görög katolikus egyház lakásotthont építsen állami gondozott gyerekek számára.

Kovács Sándor, a szürke eminenciás

Róla aztán igazán nem sokat tudni azon kívül, hogy a mátészalkai választókörzetből kerül most a parlamentbe, ahol a második legerősebb párt a Jobbik volt, és nem a baloldal. Kovács 2002-től egy 500 fős, kétutcás falu, Géberjén polgármestere volt, de a polgármesterségről 2010-ben lemondott, és a megyei közgyűlésben folytatta tovább a politizálást. Kovács annyira szürke (vagy becsületes) politikus, hogy még a legdurvább Fidesz-jelölteket ócsároló oldal is csak annyit tudott felhozni ellene, hogy a Fidesz tagja, a Fidesz honlapján pedig az derült ki róla, hogy nagyon gyorsan összegyűjtötte az ajánlásokat. Kíváncsian várjuk, hányszor fog felszólalni vagy beadványt benyújtani a parlamentben.

Dunai Mónika, a stréber

Dunai Mónika, a 19 női képviselő egyike, eddig főként a XVII. kerületi helyi politikában volt aktív, de ott már a rendszerváltás óta. Facebook-képei közül egyértelmű kedvenc, amelyen egy virágzó ágat szagol, „mostanság a természet is jobban teljesít” képaláírással. Született rákosmentiként nem sok problémája volt az ajánlások gyűjtésével, egy nap alatt meglett neki mind, bár az egyik aláírással kapcsolatban az is felmerült, hogy nem szabályos. Ezzel egyébként ő volt a leggyorsabb képviselőjelölt. Dunai kampányát feltehetően az is segítette, hogy március közepén maga Orbán Viktor is ellátogatott a választókerületébe.

Bóna „Kuncze-verő” Zoltán

Bóna Zoltán Kuncze Gábort kiütve került be az Országgyűlésbe a szigetszentmiklósi választókörzetből. Bóna Zoltán elég fiatal, 33 éves, és ő alapította a Fidesz dunavarsányi szervezetét, de ezen kívül nem sok érdekes dolog fűződik a nevéhez. A teológus lelkész végzettségű Bóna jelenleg a 8-as választókerület elnöke, szabad idejében pedig cserkészkedik vagy sportol.

MSZP-Együtt-PM-DK

Bajnai Gordon, az exkormányfő újonc

Ön hitte volna, hogy Bajnai Gordon még sosem volt országgyűlési képviselő? Pedig így van. Bajnai Baján nevelkedett, 4 gyermeke van, de nem nős. A közgáz egyetem elvégzése után több nagy cégnél töltött be vezető tisztséget, majd a Wallis-csoportot igazgatta. Politikai szerepet először 2006-ban vállalt, kormánybiztosként, később miniszter lett, azután 2009-ben hosszú casting után „válságkezelő” miniszterelnökké választották. A 2010-es választások után egy időre eltűnt a politikai életből, ekkor alapította a Haza és Haladás Alapítványt. A nagy visszatérése 2012. október 23-án történt, a Milla színpadán. Akkor még egy baloldali politikai ernyőszervezetet akart létrehozni, amivel meg akarták verni Orbán Viktor kormányát. A kezdeti fellángolás után sokat vesztett népszerűségéből, és kormányváltó tervei sem úgy sikerültek, ahogy a visszatéréskor elképzelte. A kormányváltók országos listájáról kerül be a parlamentbe.

Dr. Szabó Szabolcs, a rezsigyőztes

Dr. Szabó Szabolcs győzelme egyrészt elég meglepő, mivel magát a rezsibiztost, Németh Szilárdot győzte le Csepelen, másrészt viszont egyáltalán nem meglepő, mivel Csepel 2010 előtt mindig is baloldali fellegvár volt, és Németh Szilárd elve azért lett rezsibiztos, mert nem volt népszerű Csepelen. Szabó ez Együtt egyetlen jelöltje, aki egyéniben győzelmet aratott. Facebook-oldaláról kiderül, hogy Németh Szilárd gratulált neki a győzelemhez.

Szabó civilben geográfus, az ELTE TTK-n tanít, főként szociál-közlekedésföldrajzzal foglalkozik. Kampányának egyik csúcspontja az volt, amikor Bajnai Gordonnal halászlét főztek Csepelen.

Bangóné Borbély Ildikó, a politikus óvó néni

Nádudvaron lakik, 3 gyermek édesanyja. Óvónőként dolgozott, majd a helyi óvoda vezetője lett, egyesületén keresztül aktív a térség civil életében is. Borbély 2003-ban lett tagja MSZP-nek, 2010-ben a Hajdú-Bihar megyei elnökség tagjává választottak. 2011-ben a püspökladányi időközi országgyűlési választáson indult, de nem került be a parlamentbe. 2012-ben az MSZP elnökségébe és választmányába választották. A mostani választáson egyéniben alulmaradt, országos listáról került a parlamentbe.

Demeter Márta, a szépségkirálynő

demeter
Fotó: Demeter Márta

Ő lesz a felálló parlament egyik legfiatalabb női képviselője. Budapesten járt gimnáziumba, később több diplomát is szerzett, jelenleg is tanul, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Politikai pályáját 2010-ben kezdte az MSZP zuglói szervezetében, mivel csak ennek a pártnak az értékrendjével tud egyet érteni, és szerinte jól áll neki a piros szín. Zuglói időközi választáson már volt jelölt 2010-ben. 2012-ben felküzdötte magát az MSZP elnökségébe, és most országos listáról került be a parlamentbe. Az önéletrajza szerint a biztonságpolitika és a honvédelem iránt érdeklődik, de az MSZP-ben a családpolitikáért felel. Az Index olvasói őt szavazták meg a választás szépségkirálynővé.

Heringes „Fiatal Baloldal” Anita

Az MSZP fiatal generációjához tartozik, az egyik legfiatalabb nő lesz az Országgyűlésben. Pakson járt gimnáziumba, később újságíró-képesítést szerzett, majd a Szegedi Tudományegyetemre járt, szakterülete a kommunikáció. A politikai pályafutását 2003-ban az MSZP akkori ifjúsági tagozatánál, a Fiatal Baloldalnál kezdte – úgy, mint Újhelyi István, Tóbiás József és  Varga László –, a szervezet a Zuschlag-ügy miatt vált népszerűtlenné a fiatal szocialisták körében. Heringes 2008-tól a Societas alelnöke, 2012-től az MSZP paksi elnöke. A Kormányváltás listájáról került be a parlamentbe.

Hiszékeny „Magas labda” Dezső

Talán neki lesz a leszórakoztatóbb neve a parlamentben. Önéletrajza szerint elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. Sokáig csak önkormányzati képviselő, alpolgármester volt a XIII. kerületben. Miután a polgármesteri és a parlamenti poszt ősztől összeférhetetlen, a XIII. kerületet irányító Tóth Józsefnek választania kellett, Hiszékeny indult el helyette az országgyűlési választáson. Egyéniben tudott nyerni.

Kiss László, a törtető

Kiss László Kaposváron született. Elég korán kezdett politizálni, már 18 éves korától tagja a baloldali ifjúsági szervezeteknek, egyetemi tanulmányai mellett gyakornok volt az MSZP-frakciónál. Később különböző helyi és országos párttisztségeket tölt be, az oktatási államtitkárság politikai tanácsadója is volt. 2006-tól helyi képviselő a III. kerületben. Most a budapesti 10. választókörzetben egyéni mandátumot szerzett. Főleg oktatási témában szokott megszólalni

Kónya Péter, a honvéd

Miskolcon született, ott is nőtt fel, de diplomát a Lvovi Műszaki Egyetem katonai tanszékén szerzett; elvált, egy gyermeke van. A 90-es évek óta politizál; alapítója, szóvivője a Honvédszakszervezetnek, később a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. A nagypolitikába a 2011-es bohócforradalommal került be, később a Szolidaritás Mozgalom alapító-elnöke, az Együtt társelnöke. A 2014-es kampány során nem kapott komolyabb szerepet, az Orbán-szobor ledöntésével komolyabb botrányt kavart, háttérbe szorult. A Kormányváltás országos listájáról kerül be a parlamentbe.

Szabó Sándor, Vörös Szeged ura

Az MSZP-s Szabó Sándor nem tősgyökeres szegediként egyéniben nyert Szegeden, méghozzá elég simán, közel 6 százalékot rávert fideszes ellenfelére. Szabó 18 éves kora óta MSZP-s, a szegedi önkormányzatnál ő a polgármesteri kabinet vezetője. Egy, a Facebook-oldalára feltöltött fotó tanúsága szerint tud gesztenyével töltött sertéslapockát készíteni.

Jobbik

Ander Balázs, a titokzatos történelemtanár

A barcsi történelemtanár a Jobbik országos listájának 20. helyéről jutott be. Barcson elindult egyéniben is: 7923 szavazattal 24,04 százalékot szerzett, szinte csak feleannyit, mint a győztes fideszes, de a baloldali riválisánál jobban szerepelt. A Jobbik választási oldalára kitett bemutatkozás szerint Ander „a Dráva Múzeum egykori népművelőjeként a térség nagy ismerője”. 2010 óta a Somogy megyei közgyűlés tagja. Hogy civilben milyen Ander Balázs, arról nem árul el sokat – fotókat például nem oszt meg a privát életéről, se a Facebookon, se a jobbikos adatlapján –, annyit tudni róla, hogy házas, családapa.

LMP

Ikotity István, a bajai teológus

Ikotity István nevét a tavaly bajai időközi választás miatt ismerték meg sokan, pedig már a 2010-es országgyűlési választásokon is elindult a bajai körzetben, és 7,43 százalékot össze is szedett. Tavaly ősszel az időközin ennél gyengébben szerepelt: 4 százalékos eredményt ért el, a 32-es szavazókör megismételt szavazásán pedig egy szem szavazatot sem kapott. Most újra elindult egyéniben Zsigó Róbert és Teket Melinda ellen, és 4,59 százalékon végzett. Ő kapta Schiffer András és Szél Bernadett után az LMP-lista harmadik helyét. Három gyereke és három diplomája van. Doktori iskolát is végzett, teológiát, geográfiát, néprajzot, kommunikációt és közgazdaságtant tanult. Bemutatkozásában azt írja: dolgozott középiskolai tanárként, köztisztviselőként, vállalkozóként, most épp kutató és területfejlesztő. Facebook-profilja szerint kedveli a Bo Cash, a StabliFrazír és a Misztrál zenéjét, valamint A Szépségkirálynő című tévéműsort.

Sallai Róbert Benedek, a bocskais LMP-s

A túrkevei négygyerekes apa az LMP egyik alapítója. Politikai pályájáról röviden így ír: „Bár a párttól 2011-ben eltávolodtam, de a liberális vonal kiválása után úgy éreztem, hogy segítenem kell.” Egyéniben a törökszentmiklósi központú választókerületben jóval gyengébb eredményt ért el, mint az LMP-s átlag, csupán 2,4 százalékot. Nem a befektetett energián múlott. A Facebookon megírta, hogy kiszámolta: a kampány alatt annyit ment, hogy oda-vissza megjárta volna Londont.

Az országos listán a 4. hely volt az övé. Természetvédelmi végzettsége van, bemutatkozása szerint gazdálkodik és vidékfejlesztési programokon dolgozik. A kampánynyitón bocskaiban jelent meg, amiért annyit piszkálták, hogy hosszú-hosszú Facebook-bejegyzésben kényszerült magyarázni, hogy kihízta a holmijait, és ez – az egyébként eredetileg az esküvőjére csináltatott bocskai – a legjobb öltönye. A bocskaiügy mindenesetre ezzel az ígérettel végződött: „Na mindegy, szóval ezzel a fontos kérdéssel berobbantam a politikába, és ezennel fogadom: ha bekerülök a parlamentbe csináltatok egy másik öltönyt is – most atillára gondoltam...”

Schmuck Erzsébet, a faölelő

„Róla azt kell tudni, hogy imádja a természetet, a szép erdőket, és a gyönyörű növényeket. Hidd el, te is szívesen látnád ő a környékeden" – darálják róla a kampányához készült rapprodukcióban. Schmuck Erzsébet közgazdász végzettségű környezetvédő, a Magyar Természetvédők Szövetségének alapítója, volt elnöke. Helyettes államtitkár is volt 2002-től egy évig a régi Környezetvédelmi Minisztériumban. Neki jutott az ötödik és egyben utolsó befutó hely az LMP-listán. Egyéniben Budapest 14-as számú választókerületében, Rákosmentén indult. 6,48 százalékot szerzett, a kerületet végül egy másik nő, a fideszes Dunai Mónika vitte el.