Lázár beleszólna a külföldiek pénzosztásába

2014.04.08. 22:10 Módosítva: 2017.01.12. 11:55

Kifogásolja Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hogy nem konzultál vele a norvég kormány fejlesztési alapja – írja a Magyar Nemzet. A Norvég Civil Támogatási Alap magyar civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeinek célja, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”.

Miért nem őt kérdezik

A Magyar Nemzet szerint Lázárnak az nem tetszik, hogy az alap milliárdos keretösszegéből 1,5 és 21 millió forint közötti pénzekkel különböző civil pályázatokat támogat, s ezeket a támogatásokat az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorcium osztja szét a pályázók között.

A problémát az jelenti, hogy ez a szervezet – mint a Heti Válasz korábban megírta – ezer szállal kötődik az LMP-hez, az Ökotárs egyik alapító tagja, Foltányi Zsuzsa 2010-ben még a párt képviselőjelöltje is volt, a szervezet igazgatóját, Móra Veronikát két éve ugyancsak az LMP jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába, de maga a párt társelnöke, Schiffer András is kapcsolatban állt az alapítvánnyal.

– írja a lap.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak elmondta: azt kérik a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön. Figyelembe veszik természetesen a norvég fél elvárásait, de szeretnék, ha nem politikához vagy politikai pártokhoz köthető szervezetek lennének a pénzosztó szervezetek Magyarországon, hanem olyan közintézmények, amelyek valóban rendelkeznek társadalmi, választói legitimitással.

Teljes szereptévesztés

A Magyar Nemzet nem először ír a témáról:

Tovább vizsgálhatják a balliberális kötődésű, magukat civilnek nevező szervezetek külföldi, elsősorban amerikai támogatását és az azon keresztüli esetleges befolyásszerzési kísérleteket.

írták korábban, amikor beszámoltak arról, hogy azért hosszabbították meg az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait vizsgáló parlamenti bizottság mandátumát, hogy magyar civil szervezetek amerikai támogatású működését kivizsgálják.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója akkor elmondta az Indexnek, hogy szerinte elhibázott lépés a civil szervezeteket elővenni:

A felvetés teljes szereptévesztésről tanúskodik. Az állam, így a kormány tevékenységének ellenőrzésére hivatott civil szervezeteket próbálja ellenőrizni a hatalom. Különösen furcsa ez a felvetés, amikor a pártok finanszírozásának átláthatósága évtizedek óta megoldatlan. A pártok úgy lesznek a közhatalom birtokosai, hogy nem lehet tudni, a kampányra honnan szereznek támogatást. Ez a megszólalás egy abból a sorból, amelyeket igen veszélyesnek tartunk a demokratikus alapértékekre: a cél a mindenkori hatalom korlátját jelentő civil szervezetek hitelességének és függetlenségének a megkérdőjelezése. Ez pedig inkább a keleti nyitás által megcélzott államokra jellemző.

– mondta.