Lenyúlta az ügyvéd a haldokló számláját

2014.04.08. 09:19

A Komlói Járási Ügyészség vádat emelt egy pécsi ügyvéd ellen, aki 2009 és 2013 között összesen 40 millió forintot sikkasztott el az ügyvédi letéti számlájáról, illetve csalt ki ügyfeleitől – közölte a Baranya Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint három, ingatlanügyben érdekelt ügyfele több millió forintot  fizetett be a vádlott ügyvédi letéti számlájára  abban a hiszemben , hogy abból a vádlott majd az adás-vételi szerződéshez kapcsolódó illetéket, illetve a vételárat fogja kifizetni. A pénzt azonban az ügyvéd inkább elköltötte.

Emellett az ügyvéd fiktív képviselet útján is pénzhez jutott: több gazdasági társaság polgári ügyekben való képviseletét vállalta el, ezek során úgy tett, mintha valóban dolgozna az ügyeiken, de valójában csak az illetéket és a díjat vette fel.

A leggusztustalanabb ügy azonban az volt, amikor az ügyvéd lenyúlta egyik 83 éves, örökös nélküli ügyfelének folyószámláját. Amikor a bácsi végső stádiumú betegként kórházba került, az ügyvéd hamis meghatalmazással rendelkezést szerzett az idős személy folyószámlája felett, amiről azon nyomban át is utalt magának 15 millió forintot.

Az ügyvédet a kamara 2012-ben felfüggesztette, aki ezután korábbi ügyfeleitől összesen 8 millió forintot kért kölcsön úgy, hogy nem állt szándékában visszafizetni. A vádlottat most a Komlói Járási Ügyészség több rendbeli üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolja, a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.