Aligátorteknőst találtak, vigyázat, veszélyes!

2014.04.09. 11:58

Ismét emberre is veszélyes aligátorteknőst találtak Pest megyében, az egyik lakóparknál folyó patak mentén – írja a Pest Megyei Hírhatár. A lap nem adta meg a pontos címet, nehogy valaki felelőtlenül megpróbálja befogni a veszélyes állatot, de a TV2 Mokka című műsora úgy tudja, hogy Biatorbágyon találták.

Az ötkilós aligátorteknőst Both Zoltán vadbefogónak kedden nem sikerült elkapnia, most beetetéssel próbálkozik, hogy visszacsalogassa a helyszínre. Mivel a napozós időszak a hüllők számára még csak mostanában kezdődött, ezért Both azt feltételezi, hogy nemrég dobhatták ki gazdái.

Az aligátorteknős veszélyes, rendkívül erős harapása van, a kifejlett példány gond nélkül képes egy partvisnyelet kettéharapni. Az állat egyfolytában éhes, szinte minden „mozgó célpontra” ráharap, ezért a vadállatbefogó azt kéri, hogy senki ne próbálja meg egyedül befogni (ha találkoznak vele, hívják a 112-t).

Tavaly nyáron a Zsámbéki-medence egyik települése játszóterének közelében – szintén egy patakmederben – bukkant fel egy nagytestű, valószínűleg a gazdája által megunt és kidobott aligátorteknős. A jól fejlett példányt többszöri kísérlet és szinte mindennapos etetés után végül szeptember végén sikerült elfogni.

Az aligátorteknőshöz az 1990-es évek végéig könnyen hozzá lehetett jutni, bárki tarthatott ilyet otthon az akváriumban, csakhogy mostanra ezek az állatok kinőtték az akváriumokat, gazdáik közül többen az eledelül szolgáló húst sem akarják megvenni nekik, és inkább megszabadulnak tőlük. A Fehérkereszt Állatvédő Liga arra kéri a hasonlóan veszélyes állatok tulajdonosait, hogy ha meg akarnak válni kedvencüktől, ne eresszék szabadon, hanem szóljanak az állatvédőknek.  • Hírek
  • Bankszámla