Az MSZP népszavazást kezdeményez a megszállási emlékműről

2014.04.09. 12:27 Módosítva: 2014.04.09. 12:42

Az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást - írja az MTI.

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő - aki korábban a városrész polgármestere volt - szerdai, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, a népszavazási döntésig ne építse fel a szobrot. Mint mondta, ha ez mégis megtörténik, ám a belvárosi polgárok a népszavazáson az emlékmű ellen voksolnak, akaratuknak a bíróság fog érvényt szerezni.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a szobor nem állhat a Belvárosban, mert sérti a holokausztáldozatok emlékét, meghamisítja a történelmet, hazug módon azt üzeni: a magyar kormányzat és közigazgatás nem működött együtt a zsidók deportálásában.

A megszállási emlékmű felállításának előkészületeit kedden kezdték meg a Szabadság téren, annak ellenére, hogy Orbán Viktor korábban egy levélben azt ígérte, mivel a választás előtti időszak nem alkalmas nyugodt párbeszédre az emlékműről, ezért húsvét utánra halasztják.

A téren tüntetés volt kedd este, ahol a résztvevők lebontották az építkezés kordonjait, de a rendőrség - mivel nem tettek kárt azokban - nem avatkozott be. A demonstráción részt vett a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM több tagja is, többen sárga Dávid-csillagot viseltek.

Elbontották a megszállási emlékmű kordonját