Ha ezt nem használják ki az utazási irodák, akkor semmit

2014.04.09. 17:10

Nem Magyarország legfideszesebb falva, a 101-ből 101-es Pálmajor az egyetlen olyan település, ahol érdekesen alakultak a választások. A szavazókörökre lebontott eredmények tele vannak kisebb-nagyobb furcsaságokkal.

A kisebbek közé tartozik, hogy hiába ugrotta meg az LMP országosan az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ha netán valakinek a könyökén jönnének ki az LMP-szavazók, és még véletlenül se akarna összefutni eggyel sem, sok tucat, ebből a szempontból biztonságos falu közül válogathat. Néhány példa (messze nem az összes): Fűzvölgy, Iborfia, Vöckönd, Patapoklosi, Tikos, Égerszög, Baranyaszentgyörgy, Diósviszló, Varbóc, Ligetfalva, Piskó. Ezeken a helyeken garantáltan egy árva LMP-szavazó sem akad.

Rátaláltunk viszont egy olyan falura is, a Somogy megyei, csúszdaparkjáról híres Patcára, ahol az LMP a Fidesz utáni második erővé küzdötte fel magát. A 32 patcai listás szavazatból 15 ment a Fidesznek, az LMP-nek pedig 7, utánuk kullog csak a Jobbik a maga 5, a Kormányváltás a maga 4, és végül a Munkáspárt az 1 szem szavazatával.



A baloldali kormányváltó összefogás jelöltjeinek is összejött jó pár helyen az a bravúr, hogy nulla szavazatot gyűjtsenek be. Ott van például a Baranya megyei Bürüs, ahol a 24 szavazatból a Fideszen és a Jobbikon kívül már csak a Munkáspártnak jutott egy darab. A Vas megyei Nemesmedves 9 szavazója és a zalai Nemesmedves 22 szavazója pártlistán mind a Fideszre vagy a Jobbikra szavazott. A zalai Szijártóháza lakói a Zöldek Pártára és az LMP-re is inkább szavaztak, mint a kormányváltókra.

A baloldali szövetségtől irtózó falvak listáján ott van még például a zalai Sénye, Ramocsa (ahol viszont 1 munkáspárti szavazó él), a somogyi Somogysimonyi. Ilyen még a veszprémi Kispirit, ahol a 47 szavazatból Seres Mária szövetségeseinek és az MCP-nek is jutott, de Mesterházyéknak egy sem, és a Győr-Moson-Sopron megyei Mérges, ahol az 52 szavazó közül a nem fideszesek vagy jobbikosok inkább a Haza Nem Eladó Mozgalmat vagy a SEM-et választották.

A legnagyobb (természetesen a színfideszes Pálmajoron kívül) ilyen falu, amit találtunk, a somogyi Porrogszentpál, ahol 56 szavazó tartotta magát távol egységesen a kormányváltóktól.

De nemcsak arra kerestünk példákat, hogy kiket nem szerettek a szavazók, hanem arra is, hogy kiket igen. Vannak falvak, ahol a törpepártok nagyon örülhettek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmányban a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták jelöltje, Horváth András tarolt egyéniben. Elvitt a 448 érvényes szavazatból 117-et, jócskán megelőzve ezzel a a fideszes Hörcsik Richárdot, aki 78-at kapott. Hörcsiket itt még a JESZ embere, Horváth Krisztián is megverte a maga 88 szavazatával.

A Zala megyei Gyűrűsön egyéniben A Haza Nem Eladó színeiben induló Balázs Árpád Mátyás 18-15 szavazat arányban lenyomta a fideszes jelöltet, Manninger Jenő Vilmost.

A Heves megyei Tarnazsadány mindkét szavazókörében Szili Katalin pártjának jelöltje diadalmaskodott. Az 1-es szavazókörben a baloldali Korózs Lajossal holtversenyben végzett 61 szavazattal az élen a KTI-s Botos Ferenc, a 2-es szavazókörben pedig 81 szavazattal nyert, itt 2 szavazatot rá is vert Korózsra a nehézgépkezelői és kőműves végzettségű jelölt.


Az ország összes szavazókörének eredményét egytől egyig alaposan átböngészni sajnos nem lesz kapacitásunk, de az érdekes szavazóköri eredményeket még gyűjtjük. Ha tud ilyenről, írja meg nekünk! Köszönjük.