Átjelentkezett, de mégsem tudott szavazni

2014.04.10. 15:16

Egy munkatársunk és egy olvasónk is úgy járt, hogy a szavazás előtt átjelentkezett, erről levelet is kapott, végül aztán mégsem tudott szavazni. A kudarc után kollégánk ezt írta a Twitteren:

Freevo és az olvasónk története ugyanolyan: az egyikük Ajkáról jelentkezett volna át Óbudára, a másikuk Pécsről a XI. kerületbe. Egy hasonló történet olvasható a Tékozló Homáron is.

  • Mindketten elektronikusan jelentkeztek át egyik körzetből a másikba,
  • mindketten kaptak levelet – emailt vagy postait – arról, hogy az átjelentkezést nyilvántartásba vették (ez különösen fontos),
  • a választás napján mégsem tudtak szavazni.

Olvasónk ügye kapcsán a pécsi jegyző, Lovász István azt mondta, hogy a hiba nem náluk volt, ezt bizonyítja az is, hogy „a kérelem a választási rendszerbe szabályosan rögzítésre került, amit követően az így rögzített adatok alapján az olvasó kapott értesítést arról, hogy az átjelentkezést nyilvántartásba vették”. Ezzel a választási iroda a jegyző szerint „helyben megtette azt, ami a feladata, további teendője a kérelemmel kapcsolatban nem volt”.

Az átjelentkezési kérelmet csak hibátlan, a névjegyzék tartalmával összhangban álló adatokkal lehet rögzíteni. A rendszerből ezt követően nyomtatható ki az értesítő, mely a polgár számára kézbesítésre kerül.

Vagyis: a választási informatikai hálózatba csak hibátlanul lehet beírni, hogy egy polgár szeretne átjelentkezni, ha a pécsi vagy az ajkai választási iroda hibázott volna, akkor azt jelezte volna a rendszer. Az átjelentkezésről szóló értesítőt is csak azután lehet kinyomtatni, hogy a rendszerbe sikeresen bekerült az átjelentkezési kérelem. Ez arra utal, hogy nem ezek a választási irodák hibáztak.

Cikkünk két hősének végül mégsem sikerült szavaznia. Hogy miért, az egyelőre nem világos.

Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda sajtósa csak általánosságban tudott nyilatkozni, mert a konkrét ügyeket nem ismeri. Azt mondta, hogy sokan valójában nem átjelentkezési, hanem adatletiltási vagy mozgóurnát kérő kérelmet adtak be tévedésből, ezért nem tudtak végül szavazni. Elmondása szerint „a választási informatikai rendszer jól működött, nem voltak meghibásodások”, tehát nem az hibázott.

Írjon nekünk!

Egy XII. kerületi idősek otthonába a mozgóurna nem érkezett meg. 40-50 idős ember várta az urnát egészen este hétig, de az sosem érkezett meg, így ők végül nem tudtak szavazni. A helyi jegyző szerint az volt a probléma, hogy nem volt elég tagja a szavazatszámláló bizottságnak, ezért nem tudtak elegendő mozgóurnát biztosítani.

Ha Ön vagy rokona, ismerőse sem tudott szavazni, pedig mindent megtett érte, írjon nekünk a tema@mail.index.hu. címre, hogy összegyűjthessük ezeket az ügyeket! Az egyes eseteknek megpróbálunk utána járni.