Hivatalos: Hoffmann Rózsa nem lesz államtitkár

2014.04.10. 11:42 Módosítva: 2014.04.10. 12:50
A KDNP szóvivőjén, Pálffy Istvánon a Fidesz totális győzelme sem segített volna, kiesett a parlamentből. A KDNP azonban eredetileg nem tőle, hanem Hoffmann Rózsától akart megszabadulni. Kormányzati szintről szóltak, hogy a választások előtt rossz üzenet lenne, ha egy hivatalban lévő államtitkár kieső helyet kapna saját pártjától. Kicserélték.

Hoffmann Rózsa nem köznevelési államtitkárként folytatja munkáját, az oktatásügyben más feladatot kap – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön a Hír Tv-nek.

A KDNP frakcióvezetője hozzátette: az új kormány összetételéről már voltak előzetes egyeztetések, ahol konkrét nevek is szóba kerültek, de a végső döntést személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök hozza meg.

Csütörtöki, más témájú sajtótájékoztatóján Hoffmann elmondta: mintegy két hónappal ezelőtt közölte Balog Zoltánnal, hogy elbizonytalanodott, ő-e a legmegfelelőbb ember az oktatáspolitikai vezetésére. Amíg a minisztertől nem kap választ, nem reagál a távozásával kapcsolatos hírekre.

Az Index úgy tudja, Hoffmann Rózsa helyébe Hoppál Péter eddigi Fidesz-szóvivő vagy Sipos Imre, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár léphet, de a személyi döntések attól is függenek, hogy újra egyesítik-e az oktatási területet, vagy továbbra is marad a jelenlegi felsőoktatás-közoktatás felosztás.

Hoffmann Rózsa 2010 lett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára. Az elmúlt négy év alatt azonban a közoktatás átalakítása miatt sok támadás érte. Tevékenységével felettesei sem mindig voltak elégedettek: 2013 februárjában Balog Zoltán miniszter a felsőoktatás irányítását kivonta a hatásköréből. Az oktatásügy körüli sok konfliktus miatt pártja több vezetőjével is hektikus lett a viszonya.

Kereszténydemokrata források szerint az Emmi közoktatási államtitkára csak a listaállítás utolsó pillanataiban kapott befutó helyet a Fidesz-KDNP országos listáján. A KDNP-s névsor első verziója szerint nem kapott volna újabb képviselői mandátumot az Országgyűlésben.

Kormányzati szinten azonba jelezték, hogy rosszul venné ki magát  a választáson, ha egy még hivatalban lévő államtitkárt lapátra tennének. Ezért végül kicserélték Pálffy Istvánnal. A kereszténydemokrata szóvivő így a Fidesz-KDNP közös lista 255. helyéről futott neki a vasárnapi választásoknak.

A kibuktatással egyenértékű besorolás azonban eredetileg nem neki, hanem Hoffmann Rózsának szólt. Megkerestük Pálffy Istvánt, de ő nem akarta kommentálni a történteket.

Hoffmann Rózsa neve felmerült a pedagógus kar lehetséges vezetőjeként, és az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöki posztjának esélyeseként, az utóbbit azonban a kormánypártok több prominense sem tartja jó ötletnek. Az elmúlt négy évben ugyanis pont egy hasonló szituáció okozott komoly belső feszültséget a rendszerben. Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter az oktatási bizottság elnökeként kritizálta folyamatosan Hoffmann Rózsa döntéseit. Hoffmann oktatási bizottsági kinevezése esetén lényegében megismétlődhetne ez a helyzet.