1,5 milliárdos lepkeirtás a Hajdúságban

2014.04.11. 07:45 Módosítva: 2014.04.11. 08:06

Másfél milliárd forint büntetést akarnak bevasalni a Hajdúságban egy kokadi gazdától, mert saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat, írja aBlikk. Az ügyészség szerint a gazda több ezer értékes lepkehernyót mészárolt le.

A gazda azt állítja, hogy az összes engedélyt beszerezte. Még a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentette, hogy megtisztítja a területet, ahol legelőt szeretett volna kialakítani. Az irtást 2012-ben végezte.

Néhány hónappal később a nemzeti park egyik természetvédelmi őre feljelentette a gazdát. A rendőrség és a Hajdú-Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság visszadobta az ügyet, a környezetvédelmi főfelügyelőség viszont lecsapott a „hernyógyilkos" gazdára. A szakértő az irtás után fél évvel kiszámolta, hogy a gazda gépeinek összesen 6 ezer keleti lápi bagolylepke hernyója esett áldozatul. Egyetlen példány eszmei értéke 250 ezer forint.

Az ügyészség összesen 10 milliárdos kárt állapított meg, de mivel elnézőek, a gazdától ennek csak töredékét követelik. A Blikknek egy szakértő azt mondta: télen még sohasem találkozott a lepkehernyókkal, pedig az irtás ekkor történt. Nagyjából 1200 fajta él az országban, de valószínűleg egyetlen olyan lepke sincs, amelyik a telet a cserjék szárain vészelné át.