A Századvég is akarta a norvég pénzeket

2014.04.11. 12:36 Módosítva: 2017.01.12. 11:55

A Fidesz legfontosabb háttérintézménye, a Századvég Alapítvány szerette volna osztani a norvég alap pénzeit, de már az első pályázati körből kiesett, tudta meg az Index. Az információ újabb réteggel gazdagítja Lázár János norvégok ellen indított magánháborújának történetét.

Ez a Századvég indult 2011-ben a norvég alap brüsszeli szervezetének pályázatán, ahol az egyes országok koordináló intézményeit választották ki. A Századvég kommunikációs vezetője, Keresztesi Péter megerősítette információinkat, kommentálni azonban nem kívánta az ügyet.

A norvég alapot belülről ismerő informátoraink szerint a függetlenségre nagy hangsúlyt fektető norvégoknál világos volt, hogy a Századvég nem tekinthető pártatlannak, így már az első körből kiestek.

Nem világos, valójában mit akar az államtitkár

Lázár szerdai levele óta több magyarázat is született arra, hogy mi motiválta az államtitkárt. Értékelésünk szerint Lázár ezzel a lépéssel folytatta azt a munkát, amellyel sorban felszámolták a Fidesztől, illetve személy szerint tőle független pénzosztó szervezeteket.

Megszűnt például az EU-s támogatásokért felelős NFÜ, hogy a pénzekért maga Lázár legyen felelős. Ugyanígy számolták fel 2011-ben a Nemzeti Civil Alapot, hogy a civil szervezeteknek onnantól az a Nemzeti Együttműködési Alap ossza a pénz. Ezt az alapot a Békemenet-szervező CÖF elnöke vezeti. Tehát most talán a civilek pénzei felett szerették volna átvenni a hatalmat.

444.hu szerint Lázár jobb híján kötött bele a civil pénzeket osztó Ökotárs Alapítványba. Ők ugyanis a norvégok pénzének csak 10 százalékáért felelősek. A támogatási pénzek jelentős része az NFÜ-n keresztül került az országba. Annak megszüntetése után azonban a norvégok elzárták a pénzcsapot, mivel átláthatatlannak tartották az új rendszert.

Annyi biztos, hogy a norvégokat egyelőre nem rázta meg az államtitkár levele, és támogatásukról biztosították a hazai ügyekért felelős Ökotárs Alapítványt.