Árpád
-2 °C
4 °C

Visszavonták Sós Tamás doktoriját

2014.04.11. 22:27

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) visszavonta Sós Tamás doktori fokozatát. A szocialisták Heves megyei elnöke elismerte, hogy nem a formai követelményeknek megfelelően idézett a dolgozatában, de politikai támadásnak tekinti az ügyet, és elmondta: nem mond le posztjáról – idézte az MTI az M1 péntek esti Híradójában elhangzottakat. Az Mno.hu már pénteken hajnalban megírta, hogy el fogják venni Sós doktori címét, de a hivatalos bejelentésre csak pénteken este került sor.

A HírTV Célpont című műsora februárban számolt be arról, hogy szerintük az MSZP Heves megyei elnökének doktori disszertációjában 68 olyan szövegrész van, amelyeket mások korábbi tudományos munkáiból használt fel a szerző, forrásmegjelölés nélkül. Sós Tamás azt mondta, a lényeges rész, vagyis a kutatás a saját munkája. A disszertáció visszavonását a Nol.hu korábbi értesülései szerint Tatár László, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetője kezdeményezte.

Később a HírTV arról is beszámolt, hogy információik szerint a kutatást sem teljes egészében a szocialista politikus végezte, hanem a Heves Megyei Pedagógiai Intézet akkori igazgatója segített neki, akinek Sós Tamás megyei elnökként a felettese volt. Az MSZP-s politikus pert indított, illetve feljelentést tett az ügy miatt a műsor készítői ellen.

Az egyetem megvizsgálta Sós Tamás disszertációját. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese pénteken az M1 Híradónak elmondta: doktori disszertációba nem az idézési normáknak megfelelően kerültek be vendégszövegek és ez a hivatalos egyetemi szabályzat alapján indokolja, hogy a szocialista politikus doktori fokozatát visszavonják.

Még nem értesítették

Sós Tamás telefonon azt mondta a Híradónak: még nem kapott hivatalos értesítést doktori fokozatának visszavonásáról. Azt elismerte, hogy nem feleltek meg a formai előírásoknak a dolgozatban használt idézetek. Ugyanakkor politikai támadásnak tartja az ügyet, mert szerinte magánügy, hogyan szerezte a doktori címét. Sós Tamás arról is beszélt, hogy az ő személyiségi jogai sérültek, ezért nem kér bocsánatot és nem vonja vissza a feljelentését az ügyet kirobbantó műsor készítőivel szemben. A szocialisták Heves megyei elnöke azt is elmondta, nem mond le az MSZP-n belüli posztjáról.

A szocialista párt sajtófőnöke a Híradó megkeresésére azt közölte: pénteken értesültek a doktori cím visszavonásáról, nincs arról információja, hogy milyen lépéseket tervez az MSZP.

Sós Tamás az elmúlt négy évben az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának volt a tagja. A baloldali összefogás egyéniben és országos listán is képviselőnek jelölte a politikust, Sós Tamás azonban az előzetes eredmények szerint nem jutott be a parlamentbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?