Bajnai: Úgy küzdök, mintha az életemért küzdenék

fotó (10)
2014.04.12. 15:21
Csakazértis! - Ezzel a kampányszlogennel vág neki az Együtt-PM Szövetség az európai parlamenti választásoknak. Bajnai Gordon a Lurdy Házban tartott EP-kampány-indító, választási vereség értékelő beszédében úgy fogalmazott: A hatodikai vereség nem csak a Kormányváltók, vagy az Együtt-PM veresége, hanem Magyarországé is, mert így folytatódhat az elszegényedés, elszigetelődés, elbutulás.

Bajnai szerint ez a vereség közös veresége a Kormányváltóknak, mindenki felnőtt fejjel ment bele, így felesleges az utólagos sárdobálás, egymásra mutogatás. Mindenkinek le kell vonnia a tanulságokat, és ezt az Együtt-PM meg is kezdte. Nyár elején a párt azon kezd majd el dolgozni, hogyan tudják a pártszövetséget demokratizálni, kitárni azok számára, akik már rég szeretnének csatlakozni. Hogy kinek milyen funkciója lesz majd ebben a szövetségben, azt még nem lehet tudni, de egy biztos: "Én itt leszek" - fogalmazott Bajnai.

A volt miniszterelnök szerint az Együtt feladata, megérteni, mit akar Magyarország, és arra megfelelő választ adni. Mert bár a Fidesz érti, de rossz válaszokat ad, ahogy a Jobbik is képes megérteni a vidék problémáit, de szintén rossz válaszokat ad azokra. A szembenézéshez, a tanulságok levonásához, a változtatáshoz Bajnai szerint "vissza kell menni a kályhához", azaz az Együtt-PM alakulásához. Szerinte bár akkor két dolgot mondtak, összefogás és korszakváltás, a választásokig egyre inkább háttérbe szorult a korszakváltás. Sok kompromisszumot kötöttek, a kormányváltók közül a legtöbbet a közös célért, Orbán leváltásáért. De most az EP-választásra már nem kell kompromisszumokat kötniük.

Bajnai szerint létrejött Orbán öt évvel ezelőtti álma a centrális erőtér, ez tökéletesen látszik egy választási térképen. Így most már nem elég a kormány hibáiból élni, és azt várni, hogy a kormány rossz döntései miatt tiltakozó szavazatok átjönnek erre a térfélre, mert ez nem működik.

A tiltakozó szavazatok nagy része új hazát talált magának a Jobbiknál. Az a tanulság, hogy a kényelmes megszokás, a langyos a sör de nekünk így is jó helyett új dologra van szükség. Nem elég a kisebbik rossznak lenni, a nagyobbik jónak kell lenni.

− fogalmazott Bajnai és hozzátette, hogy új ajánlatot kell tenni Magyarországnak, új történetet kell mesélni az országról: vonzó és hiteles történetet.

Szerinte, ahogy 1985-ben a Videoton megmutatta, hogy a Real Madrid ellen itthon vereséget szenvedve bár elveszítette az UEFA-döntőjét, a visszavágón Madridban 1-0-ás győzelemmel szépített, úgy tud most majd az Együtt-PM az április hatodikai vereség után, május 25-én szépíteni az európai parlamenti választásokon.

Mert ez a győzelem visszaadhatja a reményt. Szerinte aki április hatodikán rossz szájízzel kelt, akár el sem ment szavazni, mert a kormányváltók összetételét nem tudta elfogadni, az most mindenféle kompromisszum nélkül szavazhat az Együtt-PM-re és annak politikájára.

Én ebben az EP-kampányban úgy küzdök majd, mintha az életemért küzdenék.

− mondta Bajnai, aki köszönetet mondott a pártszövetség minden résztvevő szervezetének a kampányban nyújtott munkájáért, mind a 22 jelöltjüknek, akik közül 18-an a kormányváltók átlaga felett teljesítettek és Szabó Szabolcsnak, aki megnyerte választókerületét.

Szerinte az „orbánizmus fertőzésveszélyes”. Más országok is elkaphatják. Az Együtt-PM szerint pedig azt a hazugságot, hogy a szabadságunkat egymástól kell félteni, ezt kell leleplezni. Csakazértis!