Tevecsikó született a Vidámparkban

2014.04.13. 12:24 Módosítva: 2014.04.13. 12:37

Április végéig várni kell, hogy személyesen is megpillanthassuk az új tevecsikót, aki a volt Vidámpark területén készülő Holnemvolt Parkban született meg.

A kétpúpú tevék április elsején költöztek át, a tevekaravánban menetelt a vemhes Írisz nevű nőstény is, aki ma világra hozott egy csikót. A nyolcéves Írisz tapasztalatlansága némi nehézséget jelentett, ugyanis először nem igazán tudta mire vélni az emlőket kereső csikó közeledését, és minduntalan kitért előle, sőt, kicsit még odébb is lökdöste. Ezért a gondozóknak egyesült erővel le kellett fogniuk az anyát, hogy a kicsi zavartalanul hozzájuthasson az anyatejhez.

A művelet során nemcsak a csikó kapott rá a dolog ízére, hanem Írisz is rájött arra, hogy pontosan miről is van szó. Ezért azóta már gond nélkül odaengedi a csikóját az emlőkhöz. A jövevény az Iliász nevet kapta a gondozóktól.

A kis Iliász anyai ágon régi budapesti tevedinasztia sarja, hiszen nemcsak az anyja, Írisz született Budapesten, hanem már a nagyapja, Juszuf, sőt a dédnagymamája, Johanna is. Nem kevésbé nevezetes az üknagymama sem, hiszen annak idején szerepelt az Egri csillagok című regényből készült, 1968-ban bemutatott színes magyar mozifilmben. Ami az apai ágat illeti, a kis Iliász édesapja Kalifa, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark tevecsődörje, akinek országszerte vannak leszármazottai a tevéket tartó állatkertekben.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője délutánra ígért fotókat Iliászról.  • Hírek
  • Támogatások