Kiállt a szabad tankönyvválasztás mellett a Történelemtanárok Egylete

2014.04.14. 11:07

Megőrzendő értéknek nevezte a tankönyvpiacot és a szabad tankönyvválasztást közös állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör. A két szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy az állami iskolákban a következő tanévre csupán két vagy három tankönyv közül lehet választani.

Minden évfolyamon biztosítani kell a tényleges választás lehetőségét

- írják.

Aggályosnak tartják, hogy immár az állam által kiadandó, 5–8. osztályosoknak szóló egyik történelemtankönyv-sorozat szerzője, Bánhegyi Ferenc nevéhez számos olyan mű kötődik, amellyel szemben súlyos szakmai kifogások merültek fel. Példaként a jelenleg forgalomban levő művei közül az 5. osztályos erkölcstan- és a 8. osztályos történelemkönyvet említik (utóbbiról a 444.hu azt írta, hogy akár a Hitler melletti szimpátiát is ki lehet olvasni belőle).

Álláspontjuk szerint a kísérleti könyvek kipróbálása kizárólag önként történhet.

A felelős szakmai döntés lehetővé tétele érdekében elengedhetetlen, hogy a tankönyvrendelés előtt legalább a szerzők nevét, a szakmai koncepció részletes leírását és két mintafejezetet ismerni lehessen

– olvasható az állásfoglalásukban, amit az MTI-hez juttattak el.

Vasárnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a tankönyvrendelet visszavonását kérte, mivel bár nem vitatják, hogy meg kell újítani a tankönyvválasztékot, ez azonban

nem valósulhat meg a szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával, kizárólag politikai akarat mentén.

Mint ismert, az intézményeknek április 30-ig van lehetőségük a tankönyvigényeiket eljuttatni a Kellóhoz. Az államilag finanszírozott iskolák csak a központilag javasolt tankönyvlistáról választhatnak, ezen évfolyamonként és tantárgyanként 2-3 tankönyv van.