Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Még a bíró sem tudja, hogy történt pontosan az apátfalvai rendőrgázolás

2014.04.15. 11:30

A szakértői vélemény elkészítésének csúszása miatt a tervezett áprilisi időpontnál később születhet elsőfokú ítélet a Szegedi Törvényszéken annak az osztrák férfinak az ügyében, aki 2012. október 11-én Apátfalván terepjárójával, a vád szerint szándékosan, halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt – közölte a tanácsvezető bíró a per keddi tárgyalási napján.

Joó Attila emlékeztetett: a bíróság elrendelte a gázoló Hummer terepjáró felújítását annak érdekében, hogy a közlekedési-műszaki szakértő elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. Véleménye azonban csak április 10-re készült el, ezért csak az április 22-i tárgyaláson hallgatják meg a műszaki, illetve az orvosszakértőt, valamint vetítik le a helyszínen készült filmfelvételeket – idézte a bírót az MTI. Amennyiben ekkor sikerül befejezni a bizonyítást, a bíróság kijelöli a perbeszédek és a határozathirdetés időpontját.

A bíró elmondta: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársait kérte fel a vádlott útitársai által készített videofelvételek vizsgálatára. A vádlott védekezése szerint ugyanis a vele szemben intézkedő másik rendőrjárőr a lehúzott ablak nyílásán keresztül lefújta gázspray-vel, és az irritáló anyagtól elvakulva véletlenül ütötte el az áldozatot. A szakértői vélemény szerint a felvételekről nem állapítható meg, pontosan mi történt.

Joó Attila ismertette azt a szakvéleményt is, amely szerint morfium volt kimutatható a vádlott vizeletmintájában, ami a szakértő szerint orvosi használatra előállított kábító fájdalomcsillapító szerből származott, amelyet a férfi az esetet követő orvosi ellátása során kaphatott.

Thomas Robert B. osztrák állampolgár ellen tavaly májusban emelt vádat az ügyészség. A vád hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés.

20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft