Előbb a sírját barmolták szét, aztán a díszpolgárságot vonták meg Herman Ottótól

2014.04.16. 09:53

Mint azt az Index is megírta, tavaly novemberben Herman Ottó természettudós felújított sírjára Kovács László önkormányzati képviselő ráíratta a saját nevét is. A miskolci Fidesz-KDNP-s képviselő a közpénzből készült sírkő feliratáról nem egyeztetett a közgyűléssel, és ezért később bocsánatkérésre kényszerült.

Ki volt Herman Ottó?

Magyar természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész és politikus. Herman Ottó (1835-1914), akit szokás az utolsó magyar polihisztorként is emlegetni, Miskolcon kezdte iskoláit, és nevéhez fűződik a magyar paleloit-kutatás és a magyar tudományos barlangkutatás megindítása, mivel a Miskolcon talált szakócák alapján ő állította elsőként, hogy éltek ősemberek Magyarország területén. A Magyar Ornitológiai Központ alapító igazgatója 1879–86 között az Országgyűlés munkájában függetlenségpárti képviselőként vett részt.

A miskolci MSZP azt gondolta, hogy a blamázs kiküszöbölésére jó alkalom lesz a miskolci önkormányzat kormánypárti többségének, hogy a párt posztumusz díszpolgári címre terjesztette fel a tudóst, de tévedtek – írja a Népszabadság. A fideszes-kereszténydemokrata többség elutasította a javaslatot.

A döntés több mint érthetetlen, hiszen idén száz éve halt meg a neves polihisztor, és a 2014-es esztendőt épp ezért Herman Ottó-emlékévének nyilvánította a kormány

– mondta a lapnak Simon Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő, aki szerint a kormánypárti képviselők a döntésüket egyetlen szóval sem indokolták, ezért azt gondolják, az elutasítás egyetlen oka az lehet, hogy az MSZP-frakció terjesztette elő a javaslatot.