Magyarok voltak a gyilkosok

2014.04.16. 13:22 Módosítva: 2014.04.16. 19:35

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett Áder János köztársasági elnök a budapesti Cipők a Duna-parton emlékműnél. Az államfő virágot és emlékkövet helyezett el, valamint mécsest gyújtott.

Áder János előtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere emlékezett a holokauszt áldozataira a Duna-parton. Navracsics Tibor azt mondta, azért Pokorni Zoltánnal érkezett az emlékműhöz, mert a politikus tette azt a javaslatot oktatási miniszterként, hogy a magyarországi holokauszt-emléknap április 16. legyen, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Pokorni Zoltán arról beszélt: bár Európában általában az auschwitzi tábor felszabadításához kötik a megemlékezést a holokauszt áldozataira, az áprilisi emléknap a magyar eseményekhez kötődik.

Magyarok voltak a gyilkosok, és magyarok voltak az áldozatok is, tehát ez a mi ügyünk 

- mondta Pokorni aki szerint mindez a német megszállás idején történt, de ez "csak magyarázat és nem mentség" az akkori magyar kormány és politika számára.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a Tumblren szólított fel emlékezésre. Mint írta,

a mai emléknapon hajtsunk fejet az áldozatok előtt, és emlékezzünk! Ne felejtsük el őket soha! Emlékezzünk azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek: rájuk legyünk büszkék! Ne feledjük soha a bűnösöket sem: emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg!

Orbán levelet írt a Mazsihisznak

A nemzet közös fájdalmának és veszteségének nevezte a holokausztot Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) írt levelében.

„A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma. Bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad" – írta Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének.

Orbán Viktor biztosította a Mazsihisz elnökét, hogy a magyar zsidók közössége a most alakulófélben lévő kormány tiszteletére, barátságára és védelmére a jövőben is számíthat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport