Tankönyvügy: veszélyben az ingyenesség

2014.04.16. 16:53 Módosítva: 2014.04.16. 17:10
Komoly gondokat okozhat az idei tankönyvellátásban, hogy az állami iskolák csak a nekik kijelölt listáról rendelhetnek tankönyveket. A könyvek megrendelésére adott fejpénz nem lesz elég az új könyvek beszerzésére, eközben a korábban használt tartós tankönyvek egy része mehet a kukába. A rendszer nemcsak pazarló, de a kormány egyik fő szlogenjét, az ingyenes tankönyvellátást is veszélyeztetheti.

Az iskolák állami irányítás alatt álló 80 százaléka idén nem a teljes tankönyvjegyzékről rendelheti meg a tankönyveket. Csak egy szűkített listáról engedélyezi az állam a könyvek beszerzését. Tantárgyanként általában csak kétféle kiadvány közül választhatnak, de sok esetben csak egyetlen tankönyv szerepel a kötelezően ajánlott kiadványok között. A listán nagyrészt a nemrég államosított két kiadó, a Nemzedékek Tudása és az Apáczai Kiadó tankönyvvel találhatók, illetve az újonnan kifejlesztett kísérleti tankönyvek. Sok bejáratott és közkedvelt tankönyvcsaládot viszont elfelejthetnek az iskolák.

Az állam idén is gyerekenként 12 ezer forintot ad az általános iskoláknak a tankönyvek megrendelésére (a többit a szülők fizetik). Ahogy az Indexnek egy iskolai tankönyvfelelős levezette, egy teljes tankönyvcsomag ára ennél általában sokkal többe kerül. Például van, ahol csak a nyelvkönyv és a munkafüzet már maga 3000-3500 forint. Az ingyenes tankönyvre jogosultaknak soha nem jut mindenből teljesen új tankönyv. Általában a könyvtárból kapnak használtat, amit az év végén vissza kell adniuk.

Az új rendszer bevezetésével azonban ennek vége. Mivel egész tankönyvcsaládok szűnnek meg az állami iskolákban (például a Dinasztia kiadó könyveit egyáltalán nem, egyes évfolyamokon pedig a Mozaikét nem rendelhetik meg az iskolák), hiába van ezekből elegendő az iskolai könyvtárakban, a jövőben nem lesz rájuk szükség. A könyvtári példányok nagy része így mehet a kukába.

Helyettük tehát új típusú könyveket kell rendelni az ingyenes tankönyvre jogosult diákoknak is. Mivel így végépp nem lehet kihozni egy-egy tankönyvcsomagot 12 ezerből, az iskolák arra kényszerülnek, hogy az olcsó, 700-800 forintos kísérleti tankönyveket rendeljék meg. A tankönyvfelelős szerint ez még tovább szűkíti a tanári szabadságot. Ezzel ráadásul az elvileg kedvezményezett helyzetben lévő Apáczai- és Nemzedékek Tudása kiadó piaca is szűkülni fog, mert szinte csak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyveire lesz pénz.

Az új elsősöknek ráadásul fejenként csak 3000 forintért vásárolhatnak az iskolák - ott ennyi az állami fejpénz a beszerzésre. Ha a mostani elsősök könyveinek nagy részét nem kaphatják meg a szeptemberben érkező új elsősök, nekik mindenből újat kell venni, amire a 3000 forint biztos nem lesz elég. 

A tankönyvfelelős szerint ez a 3000 forint még akkor sem elég, ha egy iskolában már eddig is valamelyik "engedélyezett" (pl apáczais) könyvből tanították az elsősöket. Mint kiszámolta, így csak a munkafüzeteket kell megvenni az elsősöknek. Ez összesen 7750 forintba fog kerülni, azaz bőven a fejkvótán felül van, miközben jövőre már sem az elsősök, sem a másodikosok szüleitől nem kérhetnek pénzt a tankönyvekre. A tankönyvfelelős szerint az államnak így sokkal többe fog kerülni a tankönyvellátás, amellett, hogy rengeteg könyvtári könyvet kell kidobni.

Hasonló ügyben fordult a Zuglói Szülők Közössége a tankerületi vezetőhöz. A Facebookon közzétett nyílt levelükben azt írják: az idei 3000 Ft-os normatívából kétséges, hogy megvásárolható, kipótolható-e az elsős tankönyvcsomag.

Ha az intézmények kizárólag az ajánlott listáról választhatnak tankönyvet, akkor a kölcsönözhető készletet nem fogják tudni használni, ennek következtében a rendelkezésre álló 12000 forintos keretet meg fogja haladni a tankönyvcsomagok ára, nem lesz biztosítható az ingyenes tankönyvcsomag az arra jogosultak számára.

A szülői közösség szerint a tavaszi szünet miatt a rendelésekre már nagyon kevés az idő április 30-ig. Az iskoláknak közben teljesen ismeretlen tartalmú tankönyveket kellene választaniuk.

Ilyen rövid idő alatt nincs lehetősége a pedagógusoknak, a szakmai munkaközösségeknek arra, hogy részletesen megismerjék a tankönyvek tartalmát, és az osztályközösségek számára a legmegfelelőbb tankönyvet kiválasszák.

Gondot okoz még, hogy mivel az elsősök április 28-30. között iratkoznak be, a fellebbezések és utólagos átjelentkezések miatt lehetetlen pontos számban megrendelni az első évfolyam tankönyveit.

A szülői közösség ezért azt kéri, hogy a zuglói tankerületben működő iskoláknak a fenntartó tegye lehetővé, hogy a pedagógusok a köznevelési törvény alapján szabadon választhassanak a jelenleg forgalomban lévő tankönyvek közül.