Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Még szorosabb a legszorosabb választókerület

2014.04.16. 17:41 Módosítva: 2014.04.16. 18:49

Elrendelte a budapesti 15-ös (XVIII. kerületi) országgyűlési egyéni választókerület két szavazókörében leadott szavazatok újraszámlálását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), de a végeredmény nem változott: a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes négy szavazattal közelebb került, de így is 56 szavazat a Fidesz-KDNP jelöltjének, Kucsák Lászlónak az előnye.

A 10. számú szavazókörben az érvénytelen szavazatokat vizsgálták át, és találtak közöttük két érvényes, Kunhalmi Ágnesre leadott szavazatot. A 40. szavazókörben az érvényes szavazatokat vizsgálták meg újra, és két, a szavazókörben érvényesnek minősített, Kucsák Lászlóra leadott szavazatról állapította meg a bizottság az újraszámlálásnál, hogy érvénytelen.

Az egyéni választókerületi eredmény ellen három napon belül lehetett fellebbezést benyújtani az NVB-hez. Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP képviselőjelöltje nyújtott be fellebbezést.

Hivatkozott arra, hogy a 40. számú szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjának nyilatkozata szerint olyan szavazatokat is érvényesnek fogadtak el, amelyeken csak alá volt húzva a jelölt neve, de nem volt a neve melletti karikában két egymást metsző vonal. A 10. számúban pedig több olyan szavazat is érvénytelen lett, amelyen a választópolgár feketén fogó tollal nyilvánította ki akaratát, álította egy másik szavazatszámláló bizottsági tag.

Ez volt a legszorosabb választókerület, a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksainak bekeverése, és az utolsó szavazatok szombati összeszámolása előtt mindössze 22 szavazat volt a fideszes Kucsák László előnye.

Végül 60 szavazattal nyert Kucsák: a szombaton összeszámolt szavazatokból 546-ot kapott, míg Kunhalmira 508-an szavaztak.

Szombaton nemcsak itt, egyik szoros választókerületben sem fordult meg az állás, így a Fidesz-KDNP-nek 133 képviselővel pont kétharmados többsége lesz az új parlamentben.

Lett még 51 levélszavazat

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét is az NVB. A kézi számlálás eredményeként plusz 51 szavazatot érvényesnek fogadtak el a szkennelt számokhoz képest. Ennek az volt az oka, hogy ezeket zöld tollal töltötték ki a szavazólapon, ezért a szkenner nem tudta felismerni, mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Az érvényes szavazatok száma így 128 429-re nőtt.