Schiffer: Akár két LMP-s is lehet az EP-ben

2014.04.17. 09:12 Módosítva: 2014.04.17. 09:13

Schiffer András szerint a májusi európai parlamenti (EP-) választáson sok minden múlik a részvételen, de nem tartja kizártnak, hogy az LMP akár két képviselőt is tud majd delegálni az EP-be.

A párt társelnöke csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: miután sikerrel vették az "aláírásgyűjtési kanyart", úgy véli, biztonsággal be fognak tudni kerülni az Európai Parlamentbe.

Mivel előtte a műsorban Vona Gábor Jobbik-elnök szerepelt, aki pártját euroszkeptikusként határozta meg, Schiffer erre reagálva azt mondta: az LMP eurokritikus párt. Schiffer álságosnak tartja a mintegy tíz éve tartó vitát arról, hogy erősebb vagy gyengébb, kisebb vagy nagyobb Európa kell.

Szerinte az, hogy a "tőke Európáját valósították meg az elmúlt évtizedekben, előidézett egy többsebességes Európát", amelynek a kelet-európai országok - köztük Magyarország -, illetve Dél-Európa is kárvallottja.

A párt társelnöke azt mondta: az LMP képviselői más zöld politikusokkal ki fogják dolgozni az ökoszociális Európa tervét, ahol például a bérek, a környezetvédelem, a munkavédelmi jog tekintetében "több Európára" lesz szükség. Ugyanakkor például a termőföld védelménél nagyobb autonómia kell - tette hozzá Schiffer András.