Érdemben nem csökkentek a kórházi várólisták

2014.04.18. 10:23

A nyolcszázmillió forintos többlettámogatás ellenére sem csökken érdemben a térd- vagy csípőprotézisre várók listája, írja a Világgazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a listán már majdnem tízezren várakoznak. A lap szerint egy csípőprotézis-beültetésre átlagos majdnem két évet, míg egy térdprotézisműtétre majdnem három évet kell várni. 

A várólisták rövidítése érdekében a kórházak összesen majdnem nyolcszázmillió forint többlettámogatást kaptak, hogy az év első három hónapjában megoperálják a leghosszabb ideje várakozó 1300 beteget, de az érintettek közül mintegy négyszázan nem tudtak élni a lehetőséggel. A másik négyszáz betegnél pedig szakmailag nem volt indokolt a mielőbbi műtét. A kórházaknak ezért egy újabb beteglistát kell készíteniük, erre most 1600 várakozó beteget jelöltek ki.

A lapnak nyilatkozó ortopéd főorvos szerint a többlettámogatás nem csökkenti a várakozók számát, mivel így is több beteg kerül fel a várólistákra, mint amennyit a jelenlegi műtéti kapacitások mellett meg lehet operálni. Az orvos szerint ennek az az oka, hogy aneszteziológusból és műtősből komoly hiány van. A főorvos szerint a kórházak sem szeretik az ilyen műtéteket, mivel a protézisbeültetések alulfinanszírozottak, így jó, ha az intézmény  nullszaldóra ki tudja hozni az ilyen műtéteket , de a legtöbb esetben így is ráfizetnek a kórházak a beavatkozásra.  • Hírek
  • Hírek