Feljelentéskiegészítés a választási csalások ügyében

2014.04.18. 14:11

Feljelentéskiegészítést rendelt el a kerületi ügyészség abban az ügyben, amit még Mesterházy Attila indított a választási csalások ügyében. Az MSZP elnöke eredetileg azt kérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóságtól, hogy vizsgálja ki, hogy országos szinten hány törpepárt csalt az ajánlóívekkel. Mesterházy levele három hatóságot is megjárt az elmúlt 30 napban, mire végre úgy tűnik, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség sajátjának érzi az ügyet. Az viszont továbbra sem biztos, hogy tényleg elindul a nyomozás.

A feljelentéskiegészítést akkor rendelik el, ha „a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről, vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet megnyugtatóan állást foglalni” – írta Bagoly Bettina, ügyészségi sajtószóvivő az Indexnek.

A feljelentéskiegészítés teljesítésével az ügyészség a BRFK-t bízta meg, ennek keretében a rendőrség is végezhet adatgyűjtést, illetve magát a feljelentőt, Mesterházy Attilát is meg lehet hallgatni. Arról, hogy pontosan mire kíváncsi az ügyészség, nem árultak el több részletet.

Az iratok korábban meglehetősen lassan mozogtak az egyes hatóságok között: a NAIH-tól a rendőrségre kilenc nap alatt érkeztek meg, a rendőrségről a Központi Nyomozó Főügyészségre pedig hét nap alatt értek oda az akták. A KNYF-ről a kerületi ügyészségre viszont már két nap alatt odaértek az iratok.

Még mindig nem biztos, hogy lesz-e nyomozás végül az ügyben, mert a feljelentéskiegészítés eredményezheti azt is, hogy a feljelentést az ügyészség elutasítja. Az MSZP korábban tíz kispártot nevezett meg, amelyek érintettek lehetnek a választási csalásokban.