Hagyták meghalni a féléves csecsemőt

2014.04.18. 08:24

Sorozatos orvosi mulasztások vezettek egy hat hónapos csecsemő halálához, írja a Heves Megyei Főügyészség. Az ügyészségi közlemény szerint a két orvos közül, akikhez segítségért fordultak, egyik sem diagnosztizálta a 41 fokos lázas csecsemő életveszélyes bakteriális fertőzését, egyikük sem utalta őt kórházba, amikor pedig a szülei maguktól odavitték, akkor beutaló híján elküldték őket.

Az Egri Járási Ügyészség két orvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt.

A tragédia tavaly januárban történt. A kislány tarnabodi otthonában lázasodott be, a nagymamája, aki vigyázott rá, lázkúppal és borogatással próbálta levinni a lázat. Amikor látta, hogy ez nem működik, éjfél után felhívatta a Hevesi Orvosi Ügyeletet. A közlemény szerint többször beszélt az elsőrendű vádlottal, aki azt javasolta, hogy próbálkozzon tovább a házilagos lázcsillapítással.

Mivel a csecsemő nem lett jobban, az időközben hazaérő szülei hajnali háromkor saját kocsijukon bevitték az Egri Markhot Ferenc Kórházba. A gyermekosztályra be sem jutottak, mert a nővér beutaló híján elküldte őket. Ekkor a szülők az egri Szálloda úti ügyeletre vitték a csecsemőt, ott volt éjszakás a másodrendű vádlott. Az ügyészség szerint ő megvizsgálta a csecsemőt, lázcsillapító injekciót adott, de a kórházba ő sem utalta be.

Reggelre tovább romlott otthon a kislány állapota, a szülők ezért ismét az ügyelethez fordultak segítségért. A nappali ügyeletes már kórházba utalta, de késő volt. A csecsemő meghalt útközben, miközben a Miskolci Gyermekellátó Központba vitték. Halálát meningococcus B baktérium okozta vérmérgeződés talaján kialakult sokk okozta.  • Hírek
  • Hírek