Megint az ELTE-t rohamozták meg a felvételizők

2014.04.18. 07:53
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem péntek délután reagált a cikkre, szerintük nem igaz az, hogy csökkent volna az egyetem vonzereje, az "a csökkenő keretszámok és az átalakított képzési struktúra mellett- továbbra is nagyon népszerű a felvételizők körében". "Az intézmény szinte valamennyire szakára, képzésére idén is nagyon jelentős a túljelentkezés" - írták.

Újra az ELTE-re felvételiztek a legtöbben, és a tudományegyetemek általában is taroltak a felvételin, írja a pénteki Magyar Nemzet a felvi.hu részletes jelentkezései statisztikái alapján. A lap szerint idén 10 ezerrel többen adtak be felvételit, mint 2013-ban, 95 ezer helyett 106 ezren. A többletlétszám a vezető intézményeknél jelentkezik, a kicsi vidéki főiskolák tovább veszítettek népszerűségükből.

Az ELTE 23 ezer jelentkezője után a Szegedi Tudományegyetem lett a második legnépszerűbb 14 ezer felvételizővel. A harmadik a Debreceni Tudományegyetem. Nagy a túljelentkezés a Pécsi Tudományegyetemen és a Corvinuson is.

Visszaesés volt viszont a jelentkezők számában például a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (12 százalékos csökkenés) és a Kodolányi János Főiskolán (45 százalékos csökkenés).

A legnépszerűbb szakok: gazdálkodás és menedzsment, gépészmérnök, jogász, orvos, óvodapedagógus. A Magyar Nemzet szerint a ponthatárok várhatóan a Corvinuson lesznek a legmagasabbak, itt a 7800 meghirdetett helyre közel 12 ezren pályáznak.