Ombudsman: Békés a menekülttábor

2014.04.18. 14:40

Jogszerűen jött létre és működik a vámosszabadi menekülttábor, az intézményben békés a hangulat, enyhült a környéken lakók bizalmatlansága, írta Székely László ombudsman a jelentésében. Problémát jelent viszont a védőoltások hiánya és a terhesgondozás a táboron belül.

Vámosszabadiban tavaly nyílt menekülttábor, ami ellen hevesen tiltakoztak a helyi lakosok. Attól tartottak, hogy a Győrtől hat kilométerre lévő Vámosszabadi mellett létesített befogadóállomás miatt romlik a közbiztonság, csökken az ingatlanok értéke, és a munkahelyek is veszélybe kerülnek.

Vámosszabadi polgármestere többek között azt kifogásolta az ombudsmannál, hogy a tábor megnyitásáról előzetesen nem egyeztettek a környéken lakókkal. Az ombudsmani hivatal szerint viszont a kezdeti állapothoz képest csökkent a bizalmatlanság a helyi lakók részéről, és a menekülttábor lakói sem mondták azt, hogy ellenségesek lennének velük a környéken élők. A menekülttábor lakói Győrben, tehát nem Vámosszabadin vásárolnak, a gyerekek oda járnak iskolába, saját orvosi szolgálatuk van, így alig találkoznak a falubeliekkel. Az ombudsman megállapította, hogy a menekülttábor helyének kijelölése és az intézmény működése megfelel a jogszabályoknak.

Nem oltja őket senki, de így nem járhatnak iskolába

A menekülttábor lakói az étkezésre panaszkodtak, de ezt a belügyminiszter az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére orvosolta. Problémát jelent viszont a befogadóállomáson a védőnői ellátás – különösen a terhesgondozás – hiánya, másrészt a kötelező védőoltások elmaradása okoz.

A szabályok alapján nem egyértelmű, hogy kinek kellene beoltania a menekülteket, és ők nem is szerepelnek az erről szóló rendelet felsorolásában azok közt, akiket be kell oltani. Iskolába viszont csak az mehet, aki be van oltva, így a menekültek alapvető jogai sérülnek.

Az ombudsman a vizsgálat nyomán kérte az emberi erőforrások miniszterét és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tiszti főorvosát a problémák megoldására.