A többség nem állt bele a Mazsihisz bojkottjába

2014.04.19. 13:32

Hiába jelentette be Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, hogy 35 szervezet visszautasította a Civil Alap páláyzatán a holokauszt-emlékév alkalmából elnyert támogatásokat, úgy tűnik, az 1,8 milliárdos keret csaknem 90 százalékát mégis felveszik a nyertesek – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint 42 páylázat esetében döntöttek úgy a nyertesek, hogy nem veszik fel a megítélt támogatást. Ellenben több mint négyszáz projekt megvalósul, amelyeket másfél milliárd forintot meghaladó összeggel támogat a kormány.

Mint azt korábban megírtuk, a pályázatot bojkottáló szervezetek Memento70 néven magánadakozásból akarják előteremteni a pénzt eredeti programjaikhoz. Heisler András azt mondta, hogy a Memento70 akciója „nem alkupozíciót nyitott”, mert a pénz visszautasítása jogilag is végleges.

A Memento70-ben részt vesz  a Magyar Színházi Társaság, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület és a Magyar Zsidó Levéltár is. Lehet konkrét projekteket támogatni, de lehet általában véve a Memento70 szerveződésre is címezni az összegeket, a csatlakozott szervezetekről és programjaikról pedig a honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.