USA: Legyen párbeszéd a megszállási emlékműről!

2014.04.22. 16:30

A magyar kormány kérje ki a társadalom összes rétegének véleményét a megszállási emlékműről – írja közleményében a budapesti amerikai követség.

„Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi Holokausztot. Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei″ – írják közleményükben.

A kormány februárban azt jelezte, hogy húsvét után folytatja a párbeszédet az Emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. A kormány azt is kommunikálta, hogy május 31-ig elhalasztja az emlékmű befejezését. A kormány választási győzelme után a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával.

– áll a diplomatikus hangvételű, de félreérthetetlen dokumentumban. Az emlékművet a választás után azonnal újra elkezdték építeni. Április 8-án 10-15 munkás jelent meg a Szabadság téri helyszínen, kordonokat raktak ki, és hozzáláttak a szoborállítás előkészületeihez. Az Index épp aznap reggel kérdezett rá a szoborprojekt sorsára a Miniszterelnökségnél, ahol csak annyit mondtak, hogy a kormányhatározat májusi határidőről szól. A tiltakozók azóta folyamatosan bontják az építkezést körülvevő kordont és magát az emlékművet is.