Lehet-e rovásírásos az aláírásom? Igen!

2014.04.23. 14:26

Az interneten terjedt ez a kép a rovásírásos személyi igazolványról, mi pedig nem tudtuk eldönteni, hogy ez igazi, vagy csak Photoshop. Az illetékes hatóság, a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint az aláírásnak nem kell olvashatónak lennie, tehát akár rovásírással is készülhet, úgyhogy igazi lehet a kép. Egy megkötés van: minden hivatalos iratot úgy kell aláírni, ahogy az a személyiben van.

szemelyi
Fotó: Dentumoger

A KEK KH elmondta azt is, hogy az aláírás egy azonosító eszköz, ami nagyon fontos akkor, amikor az egymással szemben ülők nem ismerik egymást: például a hatóságok előtt, de egy bankban is. Ilyenkor a személyi igazolvány (vagy jogosítvány, útlevél) alapján csak a fényképről és az aláírásról derül ki, hogy tényleg az az ember ül-e velünk szemben, akinek az iratait és az általa aláírt szerződést a kezünkben tartjuk.

Az aláírás a törvény szerint:

A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

Tehát az aláírásnak a törvény alapján sem kell olvashatónak lennie, a lényeg az, hogy az azt használó személy ezt használja és ezt tartsa a saját aláírásának.

szemelyi alairas
Fotó: szarvas / Index

Az az íráskép, ami például a személyiben szerepel a KEK KH szerint „köti” is a polgárt, azaz „minden olyan élethelyzetben (értve ezek alatt a hatósági eljárásokat is), ahol szükség van személyazonosításra és/vagy valamely dokumentum aláírására, úgy ezt kell használnia, attól nem térhet el.” Például ha egy hitelt vesz fel a rovás-aláírásos ember a banktól és a hetven oldalas szerződés minden oldalát alá kell írnia.

A rovásos személyit használó férfivel a Rovás.info oldal készített egy interjút, ez itt olvasható el.