Az Apáczai Kiadó felajánlotta magát a nagybetűs Nemzetnek

2014.04.24. 09:15 Módosítva: 2014.04.24. 09:42

Egészen megdöbbentő magyarázatot adott a nemrég államosított Apáczai Kiadó vezetője arra a kérdésre, hogy miért adták el magukat az államnak. A tankönyvkiadó alapítójával és vezetőjével, Esztergályos Jenővel az Apáczai Kiadó honlapján jelent meg egy interjú. Arra a kérdésre, hogy elrekvirálták, elvették, vagy eladták az Apáczai Kiadót az államnak, Esztergályos ezt feleli:

Ott kezdődött, hogy részt vettünk feleségemmel a Thália Színház Veled Uram! című díszbemutatóján. A drámai végkifejletben ott áll Szent István a színpadon fizikálisan, mentálisan, pszichésen, naturálisan mezítelen felsőtesttel kiszolgáltatottan, kezében a Szent Koronával. Miután a gaz Orseolo Péter megvakította Vászolyt, Szent Királyunknak nem volt kire hagyományoznia a Koronát, ezért felajánlotta a nemzetnek, Szűz Máriának… Ebben a tragikusan megrázó pillanatban nagyon halkan súgtam feleségemnek, hogy (már bocsánat, az érdemtelen hasonlatért!) nekünk nincs koronánk, de mi is felajánljuk az Apáczai Kiadót ennek a Nemzetnek, ennek a Hazának, „a homloknyi Magyarországnak.

Az interjúból kiderül, hogy ezen szándékukat bejelentették a - szintén negybetűs - "Államtitkáruknak" (Hoffmann Rózsának). A kiadó vezetője azt mondja, hogy Hegedüs István, tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos minden kiadó képviselőjét megkereste, és felajánlotta a lehetőséget, hogy az állam megvásárolja őket. 

Esztergályos Jenő az árról nem beszél, csak azt mondja, hogy "elfogadható kompromisszumos megoldás született, amely mind a két fél érdekeit figyelembe vette". De nem is az ár a lényeg, hanem az, hogy

az Apáczai Kiadó 24 éves szakmaiságát, eszmeiségét és szellemiségét tovább tudjuk-e éltetni sok tízezer Pedagógus Kollégánk és sok százezer gyermek örömére.

További részletek az Átlátszó Oktatáson.