Szeptember végétől éjjel is böngészheti az ingatlan-nyilvántartást

2014.04.24. 23:07

Tudták, hogy az online ingatlan-nyilvántartás csak munkaidőben kereshető? Elég furcsa egy elektronikus adatbázistól, hogy csak munkaidőben lehet használni, utána pedig csak a hibaüzenetek érkeznek a Földhivatal Online-tól.

A földhivatali rendszer ügyfélszolgálata szerint csak a budapesti ingatlanok nem érhetőek el munkaidő után, de ebben úgy látszik nem teljesen biztosak, mert azt is hozzátették, hogy „amennyiben nem budapesti ingatlanok esetében rendszeresen jelentkezik a hibaüzenet, akkor az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatal nyitva tartási ideje alatt célszerű próbálkozni az adott lekérdezéssel.”

Fejlesztés miatt

Megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a válaszuk szerint egy fejlesztési projekt miatt nem érhető el munkaidő után az online ingatlannyilvántartás. Az „Országleltár – Integrált Nemzeti Ingatlankataszter” nevű fejlesztési projekt zajlik éppen, ennek a fejlesztésnek néhány részét pedig csak munkaidő után lehet elvégezni. A projekt szeptember végén fejeződik majd be, onnantól kezdve heti hét nap, napi 24 órában lehet majd böngészni az ingatlan-nyilvántartást.

A 2011 végén indult fejlesztés célja egy olyan adatbázis létrehozása, amiben minden állami vagyonba tartozó ingatlan és ingóság nyilván lesz tartva, folyamatosan frissíthető lesz az adatbázis és szabadon lekérdezhetőek lesz belőle minden. A kiírás szerint az Országleltárnak kompatibilisnek kell lennie az ingatlan-nyilvántartással is (amiben nem csak az állami tulajdonú, hanem az összes ingatlan adatait nyilvántartják). A teljes Országleltár-projekt költsége 1,5 milliárd forint, a határideje pedig szeptember 30-a.

Változó a földhivatal hozzáférhetősége, csütörtök délután, a hivatali idő vége, 16:00 óra után is sikerült budapesti ingatlanok adatait lekérdezni, míg néhány hete egy esete nyolcas keresés „a földhivatal, vagy a földhivatalok egy része nem érhető el” hibaüzenetet eredményezett.