Gyurcsány Ferenc lemond, ha

D NOE20140413020
2014.04.24. 15:46 Módosítva: 2014.04.24. 15:48
Két mandátumra számít a DK az európai parlamenti választáson, Brüsszelben pedig egy frakcióban ülhetnek az MSZP és az Együtt képviselőivel. Gyurcsány felvetette, hogy tegyék ezt idehaza is, és hozzanak létre egy technikai frakciót, a többiek erre nemet mondtak. Saját képviselőcsoportjuk biztosan nem lesz, de a DK anyagi helyzetének javulására számítanak. Gyurcsány arról is beszélt, mikor ajánlaná fel a lemondását, és hogy mit gondol a nyilvános főpolgármester-jelölti castingról.

A Demokratikus Koalíció EP-kampányáról tartott újságíróknak háttérbeszélgetést Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, ahol a pártelnök sok minden más mellett arról is beszélt, ha nem szereznek mandátumot az EP-választáson, felajánlja lemondását.

Brüsszelben újra egy csapat lenne az MSZP-Együtt-DK

Gyurcsányék egyébként két mandátumra számítanak, az egy a kötelező minimum, de a hármat sem tartják elérhetetlennek. A DK-ban úgy számolnak,

  • 8,4 körüli eredmény fölött lehet meg a második EP-hely,
  • valamivel 12 százalék fölött pedig a harmadik.

Gyurcsány Ferenc csak szimbolikus listavezető, az első kijutó az EP-be Molnár Csaba alelnök lenne, őt Niedermüller Péter és Kakuk György követné. Molnár Csaba az Index kérdésére azt mondta, szemben az elmúlt tíz évben a magyar EP-képviselőkre jellemző gyakorlattal, ő nem költözne ki Brüsszelbe. Inkább a nyugat-európaiak példáját követné, akik megosztják idejüket saját fővárosuk és az Európai Parlament között. Molnár megerősítette, hogy az EP-ben az S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) frakcióját erősítenék – akárcsak az MSZP, és valószínűleg az Együtt képviselői.

A csatlakozásukról az S&D frakcióelnöksége fog dönteni, a DK már felvette a kapcsolatot Martin Schulzcal és Hannes Swobodával.

Újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta, június 14-én egy 100-200 fős értékelő fórumot tart pártja, ahol a párttá alakulástól eltelt idő történéseit és a két választás végeredményét is megvitatják. Abban az esetben,

ha a DK május 25-én nem lépi át az 5 százalékos küszöböt, azaz egyetlen mandátumot sem szerez, Gyurcsány Ferenc felajánlja a lemondását.

Európa jobban teljesít!

A DK vezetői röviden ismertették a párt választási programját is, melynek a Fidesz-sikerpropaganda kiforgatásaként az Európa jobban teljesít! címet adták, és 16 pontból áll. A program egésze, mondjuk úgy, eléggé markánsra sikeredett, többek között olyan célok szerepelnek benne, mint például

  • az Európai Egyesült Államok létrehozása mint hosszú távú cél, közös európai kormánnyal és kormányfővel
  • európai szabályozás az egyházi előjogok (pl. adózás) eltörlésére és európai tiltás a kötelező hittan-oktatásra
  • Európai Korrupcióellenes Ügyészség felállítása, ami egy olyan, tagállamok fölötti hatóság lenne, mely minden, a kormányokhoz és politikusokhoz kötődő korrupciós ügyben nyomozna, a nemzeti hatóságok helyett
  • az euróbevezetési folyamat azonnali elindítása
  • egy Európai Bérfelzárkóztatási Alap megteremtésével és az európai minimálbér bevezetésével az EU-n belüli jövedelmi különbségek kiegyenlítése
  • Európai Éhezésellenes Program
  • Különleges Gazdasági Övezetek létrehozása a súlyos szociális helyzetben lévő térségekben
  • két tannyelvű közoktatás és számítógép minden iskolapadba
  • európai kötelező kvótarendszer bevezetése a női egyenjogúságért 

Tudják, milyen frakció nélkül

Ha Molnár Csaba kijut Brüsszelbe, a magyar parlamentben listáról szerzett mandátumát a DK pártigazgatója, Varju László kapja meg. Az április 6-i választásra közös listát állító MSZP-Együtt-DK-PM-MLP ugyanis kötött egy politikai megállapodást, melynek értelmében lemondás esetén mindig az a párt töltheti fel a mandátumot, amelyikhez a távozó képviselő tartozik. Az Index úgy tudja, ez éppen Gyurcsányék kérésére került be a megállapodásra.

Van tapasztalatunk abban, hogyan kell frakció nélkül működni

– mondta Gyurcsány, aki megerősítette, nem lesz frakciójuk, és nem is fognak ezért jogi eszközökkel harcolni, ahogyan például az előző ciklusban – véleményük szerint megalapozottan – tették.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, a választások után a többi párttal való megbeszéléseken felvetette, ha már úgyis együtt indultak a pártok, alkossanak egy egységes „technikai frakciót″, ám ezt a lehetőséget a többiek kizárták. 

Gyurcsány arról is beszélt, pártja eddig nagyjából 100 millió forintból gazdálkodott, 60 milliót kapott az államtól tíz képviselőjük, 30 millió folyt be a tagdíjakból, a maradék pedig magánadományokból – köztük Gyurcsányéból – jött össze. Ehhez képest mindenképpen a párt anyagi helyzetének javulására számítanak, mivel parlamenti pártként még frakció nélkül is kapnak majd párttámogatást, illetve pártalapítvány-támogatást is az államtól.

Árt a nyilvános főpolgármesterjelölt-casting

Sajnos valaki nem volt fegyelmezett ebben az ügyben

– ezt Gyurcsány már az őszi főpolgármester-választásról és arról mondta, hogy a sajtóban kiszivárogtak olyan nevek, akiket egyes ellenzéki politikusok közös főpolgármester-jelöltnek képzelnének el. Szerinte ez a „szpinnelés″ és nyilvános találgatás csak árt annak, hogy egy ilyen jelöltet meg lehessen találni. A DK-ban állítása szerint semmilyen vezetői fórumon nem volt szó még a főpolgármester-jelölés kérdéséről.

Arról is beszélt, Alföldi Róbert vagy Kulka János neve biztosan nem tőlük került ki, ahogyan például az sem szivárgott ki tavaly ősszel, ki volt az, akit ő közös külső miniszterelnök-jelöltként el tudott volna képzelni. Az ő nevét most sem árulta el.