Orbán Viktornál tiltakoznak a matektanárok

DROTI20130813008
2014.04.24. 12:16 Módosítva: 2014.04.24. 12:17

Nem értünk egyet azzal, hogy ilyen mértékben korlátozzák a tankönyvek, köztük nemzetközileg elismert művek váIaszthatóságát. Véleményünk szerint a pedagógusok és pedagógus közösségek rendelkeznek azzal a szakmai kompetenciával, hogy bővebb körből válasszák ki a tanítványaik számára legalkalmasabb tankönyvet.

– ezt írja a miniszterelnökhöz címzett levelében a Bolyai János Matematikai Társulat oktatási szakosztálya. A levél aláírói szerint a Klebelsberg-központ által irányított iskolák tankönyvválasztásának korlátozása szakmai egyeztetés nélkül történt.

A levelet több Rátz Tanár Úr életműdíjas tanár mellett a Bolyai-társulat elnöke,  Katona Gyula akadémikus, az MTA rendes tagja írta alá.

Több szakmai szervezet után a matematikát oktató tanítók és tanárok szakmai képviseletét ellátó szervezet is a tankönyvrendelés rendszerének átalakítása ellen tiltakozik. Mint megírtuk, az iskolák 80 százalékát kitevő állami intézmények idén nem a teljes tankönyvlistáról választhatnak maguknak könyvet, hanem csak a Klebelsberg-központ által készített szűkített listáról. Ezen tantárgyanként általában csak két kiadvány szerepel, de több esetben csak egy könyv. Ezek nagyrészt a nemrég államosított Nemzedék Tudása Tankönyvkiadó és az Apáczai Kiadó könyvei.