Ügyészség: Balogh törvénytelenül döntött a Gyermekrák Alapítvány pénzeiről

2014.04.24. 09:39
A kuratórium helyett egy személyben Balogh István döntött a Gyermekrák Alapítvány pénzeinek felhasználásáról: ezt állapította meg a szervezetnél lefolytatott törvényességi ellenőrzés. Az ügyészség figyelmeztette a törvénytelen működés miatt a kuratóriumot. Közben nyomozás is folyik a Balogh vezette szervezet ellen hűtlen kezelés gyanújával.

A Fővárosi Főügyészség felhívást intézett a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumához, és indítványozta, hogy az alapítvány vagyonfelhasználására minden esetben kuratóriumi határozatok alapján kerüljön sor.

A Főügyészség csütörtöki közleménye szerint törvényességi ellenőrzést végzett a szervezet 2013. január 1-jét követő működésével kapcsolatban. A vizsgálat során többek között az derült ki, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül zajlik.

Az ügyészség szerint a pénzügyi döntéseket Balogh István, a kuratórium elnöke hozta, amihez a testület csupán utólagos jóváhagyását adhatta.

A közlemény szerint ezzel a Gyermekrák Alapítvány megsértette a vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat. Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség a kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértések miatt is figyelmeztette a szervezetet. A vizsgálat szerint elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartásával volt gond, de felhívták a szervezet figyelmét arra is, hogy működését az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló tevékenységre korlátozza. Egyebek mellett figyelmeztették az alapítványt arra is, hogy ne használják magáncélra a szervezet gépjárművét.

Az ügyészségi vizsgálat független az alapítvány működésével összefüggésben tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól. A BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya januárban hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a Balogh István vezette Gyermekrák Alapítvány ügyében.