Országos vagyonvesztési rekordot állított fel egy PM-es képviselő

2014.04.25. 13:52
Egy évvel ezelőtti vagyonbevallásában még több százmillió forintos vagyona volt Sipos Péternek, a XII. kerületi önkormányzat PM-es képviselőjének, de a legutóbbi bevallásában a cégein kívül minden elillant. A politikus az Indexnek azt mondta: mindenét odaadta a gyerekeinek, mert ő már öreg.

A politikusok között egy budai PM-es a vagyonvesztő rekorder. A XII. kerületi önkormányzat képviselőjének, Sipos Péternek tavaly januárban beadott vagyonnyilatkozata szerint még több százmillió forint értékű ingatlana, befektetési jegye, követelése volt, ám az idei bevallásában ezeknek csak a hűlt helyüket találtuk.

A politikus – aki 2010-ben még az LMP színeiben került be a hegyvidéki önkormányzatba, majd a pártból kiválva csatlakozott a PM-et megalapító „szakadárokhoz” – első, négy évvel ezelőtti vagyonnyilatkozatában a következő tételek szerepeltek:

  • Egy 133 882 négyzetméteres biatorbágyi ingatlan. Az egyelőre beépítetlen területet még 1998-ban, illetve 2002-ben vásárolta. 
  • Egy 1833 négyzetméteres építési telek, ami a budapesti XII. kerületben van, és aminek ő a haszonélvezője.
  • Egy szintén XII. kerületi, 124 négyzetméteres társasházi lakás, amit 1993-ban vásárolt, és aminek felerészben a tulajdonosa.
  • Az ingatlanokon kívül jelentős pénzügyi befektetései is voltak: 37 millió forintnyi befektetési jegyek, 22,5 millió forintnyi megtakarítás és 147,6 millió forintnyi egyéb pénzkövetelés.
  • Ezeken kívül 11 millió forintnyi önkéntes magán-nyugdíjpénztári vagyont is feltüntetett, egy 2007-ben vásárolt Honda Civic Hibrid autót, valamint azokat a cégeket, amelyeknek a tulajdonosa.  

2010-től 2013-ig csak apróbb változások voltak Sipos vagyonnyilatkozatában, mígnem a 2013 januárjában beadott vagyonbevallásában a felerészt az ő tulajdonában álló XII. kerületi lakás már nem szerepelt.

Ennél jóval látványosabb, hogy az egy évvel később, azaz idén januárban beadott vagyonnyilatkozatában az autóján és a cégein kívül lényegében minden eltűnt. 

sipos-peter 0
Fotó: Párbeszéd Magyarországért

Nincs már meg a nagy értékű biatorbágyi ingatlana, a XII. kerületi építési telke, de még a befektetési jegyei, a megtakarítása, sőt az előző évben még 133,5 millió forintra rúgó egyéb pénzügyi követelése sem. Ráadásul ezek úgy tűntek el, hogy 2013-ban még 51,8 millió forint megtakarítása és több mint 40 millió forintnyi befektetési jegye volt. 

Megkérdeztük a politikust, hogy hová tűnt a vagyona, és miért vált hirtelen nincstelenné. Sipos azt állítja, mindent a három gyermekére íratott, még a pénzvagyonát is nekik adta. De szerinte a vagyonbevallási egy „lüke rendszer”, így az ilyen típusú vagyontranszfer nem nyomon követhető. Arra a kérdésünkre, hogy mégis miért döntött így, és miért nem a felesége nevére íratta a vagyont, az 1954-es születésű Sipos azt válaszolta, hogy ő már öreg. „A döntésem mellett szólt az is, hogy az átírást most illetékmentesen meg lehetett tenni” – mondta.