Mindenki perel Kishantosért

2014.04.25. 06:15

Három tárgyalással kezdődnek meg pénteken a kishantosi birtokperek, amelyeket birtokvédelem miatt az új bérlők és a korábbi bérlő is elindított – írta az MTI.

A biovetőmag előállításával foglalkozó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. kálváriája azután indult, hogy a 15 éve alapított társaság földbérletjoga tavaly ősszel lejárt, és a 452 hektáros területre kiírt új pályázaton nem tudott nyerni.

Az új nyertesek a földet beszántották, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ szerint 150 milliós kárt okozva az elvetett magok tönkretételével.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó nyertes földbérlők elmondták: a jogtalanul elvetett növényeket kiszántják, a földeket jogszerűen használják, és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele.

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya közleményében rámutatott, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett birtokvédelmi eljárásokban a Székesfehérvár Megyei Jogú Város jegyzője – mint kijelölt hatóság – által meghozott határozatokkal szemben összesen nyolc keresetlevél érkezett a Székesfehérvári Járásbíróságra, valamint birtokvédelem érdekében maga a társaság is kezdeményezett peres eljárást.

A járásbíróság pénteken kezdi meg a tárgyalást. A további peres ügyekben az első tárgyalások jövő hétfőn és kedden lesznek.

Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára korábban az MTI-nek elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről.

Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet. Később azt is elmondta az MTI-nek, hogy az NFA várhatóan jogi lépéseket tesz az ügyben az államot ért kár megtérítése érdekében.

A kishantosi növények beszántása ellen tiltakozott az MSZP, az Együtt-PM, az LMP, a DK és a Jobbik is.