Bajnai: Nem elég csapatban utálni Orbánékat

2014.04.26. 13:57

Az Együtt-PM szerint kettős tétje van a május 25-i európai parlamenti választásnak: a magyar érdekek brüsszeli képviselete mellett a választók azt is eldönthetik, ki vezetheti a következő időszakban az ellenzéki összefogást, írja az MTI. Erről Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és EP-választási listavezetője beszélt szombaton, a pártszövetség EP-választási programbemutatóján.

"Újratervezés van" - mondta Bajnai Gordon, aki szerint az országgyűlési választások bebizonyították: "nem elég csapatban utálni az Orbán-rezsimet", hanem az ellenzéknek garanciát is kell adnia arra, hogy képes jobban kormányozni az elmúlt négy évben és az azt megelőző nyolc évben tapasztaltnál.

Az Együtt-PM vezetője szerint a választás megmutatta, hogy az ellenzéki összefogás nem értette, mit akar az ország, nem tudott elszámolni a múlttal és hiteles üzenetet mondani a jövőről. A választók azt üzenték, nem kérnek az "átcímkézett politikai termékekből", a rossz kompromisszumokból, a kisebbik rossz helyett pedig valódi megújulást akarnak. Bajnai szerint ennek a megújulásnak az EP-választás jelenti az első mérföldkövét, ahol kiderülhet, az ellenzéki oldalon "ki és milyen belépőjegyet vált magának" a következő évekre.

A Jobbik eddigi kezelése kudarc volt 

Az Együtt-PM európai listavezetője elmondta, hogy az EP-választáson minden pártnak színt kell vallania: Keletre, vagy Nyugatra tart? Bajna Gordon szerint ezért hívták vitára a listát állító szervezeteket, köztük a Jobbikot is. Megerősítette pártja korábbi álláspontját, miszerint kudarcosnak tartják a Jobbik eddigi kezelését, és úgy gondolják, vitában kell "leleplezni a párt veszélyességét".

Bajnai képmutatónak nevezte a Fidesz és a Jobbik uniós politikáját is, mivel szerinte előbbi párt úgy hirdetett szabadságharcot Brüsszellel szemben, hogy közben zsebre tette az Európából érkező forrásokat, a Jobbik pedig európai béreket és jogokat sürgetve kampányol, azután, hogy EU-zászlót égetett. Hozzátette, nem hisz a nemzetek feloldódásában, az "Európai Egyesült Államokban", de azt szeretné elérni, hogy a magyar érdekeknek megfelelő energia-, bank- és fejlesztési unió jöhessen létre.