Izrael aggódik a Jobbik előretörése miatt

2014.04.27. 18:10 Módosítva: 2014.04.27. 18:47

Nem sokkal öt óra előtt indult el az Élet menete Budapesten, az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvar felé. A hídfőnél Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete avatta fel Kelemen Zénó „Élet menete” című szobrát. Az avatáson részt vett egy volt auschwitzi fogoly és holokauszt-túlélő, valamint a Scheiber Sándor Zsidó Iskola egy tanulója is.

A felvonuláson – ahol izraeli zászlókat és Soha többé! feliratú táblákat is visznek.

Az Élet menetén részt vett mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselőjelöltje, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei és az egész frakció, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő. Ott volt a megemlékezésen Guido Westerwelle volt német külügyminiszter is.

Izrael elnöke videón üzent

A tömeg eleje fél órával az indulás után érkezett meg a Kelet-pályaudvar parkolójában felállított színpadhoz és kivetítőhöz. A tömeg vége ekkor az MTI tudósítója szerint a Blaha Lujza térnél tartott. 

Több molinót is vittek a vonulók: többek között ezekkel a feliratokkal: „A történelem nem írható át”, „Soha többet”. Egy óriás molinóra angolul és magyarul azt írták: „A múltról a jövőért, menetelés az életért.”

A Keleti-pályaudvarnál Simon Peresz, Izrael elnöke azt mondta, hogy „a holokauszt fájdalma felejthetetlen, és nem is szabad elfelejtenünk, ezért leckeként kell felhasználnunk a fiatalabb generációk számára, hogy óvakodjanak beengedni az antiszemitizmust, a gyűlöletet, a rasszizmust az életükbe.”

Az izraeli államfő kiemelte: Magyarország történelmében igen sok dicső momentum van, de „a soá eseményei még mindig szégyenként szennyezik be”. Nem engedhetünk meg semmiféle olyan megnyilvánulást, amelynek bármi köze van a nácizmus és az antiszemitizmus eszméjéhez – hangsúlyozta.

Kiemelten figyelnek

Ilan Mor, izraeli nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy Izraelben kiemelten figyelnek a magyarországi holokauszt megemlékezésekre a 70. évfordulón, továbbá aggódnak a Jobbik előretörése miatt, mert ennek a pártnak "neonáci programja van".

A nagykövet szerint az, hogy Áder János államfő is ellátogat az Élet menete keretében Auschwitzba – ahol ő is ott lesz –, fontos üzenet a magyar népnek és az egész világnak.

A Keletinél szintén lejátszották Konrád György Kossuth-díjas író videoüzenetét. Videoüzenetében, utalva a német megszállási emlékműre, arról beszélt, hogy "hazugságra nem lehet jövőt építeni".

Beszédet tartott még Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet menete szervezet nemzetközi igazgatója, Douglas Davidson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus és holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete, Jobst Bittner evangélikus lelkész, a háborús bűnösök leszármazottainak civil csoportja nevében, illetve Kardos Péter főrabbi. A gyászimát Simon Farkas magyar származású ausztrál főkántor mondta el.

A 600 tagú magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba. Csatlakozik hozzájuk a Phiren Amenca (Járj velünk) nemzetközi ifjúsági szervezet koordinálásában 30 roma középiskolás, hogy emlékezzenek a vészkorszak mintegy félmillió cigány áldozatára is.

Nem érkezett hír arról, hogy provokálták volna a megemlékezőket, de komoly a rendőri jelenlét a menetet szegélyező keresztutcákban. Az Élet Menete felvonulást tizenkettedszer tartják meg Budapesten.