Gyurcsány bojkottálja az Együtt-PM vitáját a Jobbik miatt

2014.04.28. 15:42 Módosítva: 2014.04.28. 16:00

Miután az Együtt-PM pénteken minden az európai parlamenti választáson érvényes listával induló pártot meghívott nyilvános vitájára, így a Jobbikot is, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció hétfőn közölte, hogy nem mennek el a vitára.

Az Együtt-PM azzal indokolta, hogy a Jobbikot is meghívták, hogy nem működött velük szemben a bojkott, és bár annak ellenére, hogy alapjaiban utasítanak el mindent, amit a Jobbik képvisel, vitatkozni kell velük is, mert megtévesztik a választókat, programjaik, nézeteik csak elszegényedést és háborúskodást hoznának Magyarországra.

A Jobbik el is fogadta a meghívást, mint írták, eddig sem zárkóztak el előle, a pártot Morvai Krisztina, a párt listavezetője fogja képviselni a vitán.

A Demokratikus Koalíció szerint viszont bár a bojkott hatástalan volt, tovább rontana a helyzeten, ha a demokratikus pártok egyenrangú vitapartnernek fogadnák el a Jobbikot és ezzel részt vállalnának arculatának elfogadhatóbbá tételében.

Mint közleményükben írják, a DK készséggel vitázik demokratikus pártokkal és a Jobbik szélsőséges eszméi ellen is készek érvelni, de 

nácikkal azonban nem lehet érdemi vitát folytatni, mert hiányzik belőlük a vitapartner tisztelete. Mert nem érvel, hanem megbélyegez. Aki könyvégetéshez, halálbüntetéshez, kémiai kasztráláshoz, cigányok gettóba zárásához hasonló őrültségekkel áll elő, aki szkinhedet jelöl parlamenti alelnöknek, aki jogosnak tekinti az ukrajnai orosz agressziót, arról minden ésszerű ellenérv lepereg. És milyen európai mondanivalóról vitáznánk egy olyan párttal, amellyel az európai szélsőjobb sem vállal közösséget, és amelynek képviselője kidobja az uniós zászlót a parlamentből?