Handó bírálta is meg nem is a rasszista ítéletet

2014.04.28. 18:53

Az etikai kódex szerint a bírók nem bírálhatják bírótársuk döntését, ezért Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke sem mondott konkrét kritikát arra a gyulai ítéletre, amiben a bíró rasszista kijelentéseket tett. Handó ennek ellenére – általánosan fogalmazva – lényegében mégis elítélte, ha egy bíró a saját előítéleteit foglalja az ítéletébe.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását elutasító döntésben a bíró többek között azt mondta, hogy a „cigányság mint kategória nem elsődlegesen faji alapon értelmezhető, hanem az ekként jelzett életformát követő, ... a többségi társadalom hagyományos értékeit ... semmibe vevő csoportjaként.”

Handó az MTI kérdésére azt mondta, hogy „egy bíró, mint amilyen én is vagyok, nem fogalmazhat meg véleményt egy konkrét ügyben hozott döntésről.” „A törvény szövege és a bizonyított tényállás az, ami alapján döntést hozhat, és még saját erkölcsi vagy világnézeti véleményét is háttérbe kell szorítania” – mondta. Leszögezte: a bírói függetlenség a jogállam alapja.

Handó Tünde fontosnak nevezte azt az alapelvet, amelyhez a bíróságoknak tartaniuk kell magukat: „a bírák az ítélkezés során a törvényeknek megfelelően nyilvánulhatnak meg, a bíró az ítélkezés során sem szavakkal, sem egyéb módon nem nyilváníthat ki elfogultságot vagy előítéletességet egyetlen személy vagy csoport irányában sem”.

A törvényszék indíthat fegyelmi eljárást

Egy törvényszéki bíró felett a fegyelmi jogkört kizárólag a törvényszék elnöke gyakorolhatja, ő az, aki kezdeményezheti ilyen eljárás megindítását, mondta Handó. Emlékeztetett azonban az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére, amelyben „egy vezető intézkedésével szemben rendkívüli erőt tulajdonított a bírói függetlenség alkotmányos alapelvének”. Szavai szerint, „azért van a felső bíróság, hogy az ítélet megalapozottságáról, ideértve az indokolásnak a helyességét vagy helytelenségét is, ő mondjon ítéletet”. Handó Tünde ezt is a jogállam lényegének nevezte.

Nem elfogadható, ha egy bíró az ítélet indokolásában rasszista megjegyzéseket tesz – mondta a VS.hu megkeresésére a Gyulai Törvényszék szóvivője. Bagdi Árpád Gyula hozzátette: a törvényszék elnöke a Szegedi Ítélőtábla jogerős határozatát követően dönt az eljáró bíróval szembeni intézkedés kezdeményezéséről.