Elvitték a megszállási emlékműtől a tüntetőket

2014.04.29. 15:48

Eltávolították a tüntetőket a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről a rendőrök kedden délután.

A rendőrök felszólították a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakozókat, hogy hagyják el a munkaterületet, ellenkező esetben kényszerintézkedést alkalmaznak. Azokat a tüntetőket, akik nem tettek eleget a felszólításnak, elvitték.

Az Index helyszíni tudósítója szerint körülbelül egy tucatnyi tüntetőt igazoltattak a rendőrök, és az építési területen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Az akcióban rengeteg rendőr vett részt, jóval többen voltak, mint a demonstrálók. A tüntetők kicsit arrébb két kupacban gyülekeztek, az egyik csoport nem szeretett volna nyilatkozni a sajtónak arról, hogy mi lesz még kedden délután, a másik csoportban pedig a bázisdemokrácia szokásainak megfelelően éppen mindenféle kérdésekről szavaznak.

A kordont két méterre sem lehet megközelíteni a rendőrsorfaltól, és az egész környéken, egészen az Arany János utcáig nagyon sok a rendőr. A tüntetőknek elvileg van engedélyük délután egy tüntetésre, de az engedély pont oda szól, ahol most a rendőrök álltak, így a gyülekező demonstrálók attól tartanak, hogy visszavonják az engedélyüket - jelentette a helyszínről munaktársunk. 

Nem sokkal hét óra előtt ellenzéki politikusok beszéltek.

A helyszínen van amúgy Mécs Imre (ex-SZDSZ, ex-MSZP) , illetve Suchmann Tamás és Hováth Csaba MSZP-s politikus is. 

A Szabadság téri demonstrálók a végsőkig kitartanak

A keddi számában a Népszava már jelezte, hogy eldurvulhat a helyzet a Szabadság téren, és akár a rendőröket is bevethetik a demonstrálókkal szemben. Úgy tudják, hogy a kivitelező cégnek elege lett a polgári engedetlenségi akcióból, ami miatt péntek óta nem tudja befejezni az emlékmű építését, és birtokvédelmet kért. Ezt a józsefvárosi jegyző hétfőn meg is adta, megjegyezve: a terület elhagyása a rendőrség közreműködésével is kikényszeríthető.

A megszállási emlékmű miatt már hetek óta minden délután tüntetnek a Szabadság téren főként civilek, de néhány alkalommal politikusok is megjelentek.  Az eddigi forgatókönyv az volt, hogy az építési terület körül napközben felállított kordont délután elbontották a demonstrálók, akik egy rögtönzött kiállítást is berendeztek az áldozatok emlékére.