Már két éve lefülelték Welsz adócsalásait

2014.04.29. 12:09
Összesen több mint 715 millió forintnyi adót nem fizetett be az államkasszába Welsz Tamás, emiatt különösen nagy értékű adócsalással vádolták meg. Az ügy már bírósági szakban volt, amikor a vállalkozó meghalt. Welsz afrikai vonalon próbálta meg az adóhatóság elől eltüntetni a pénzét. A magyar hatóság már 2012-ben vádat emelt ellene. Éppen akkor, amikor a panamai csalást elkövette.

Welsz Tamás halálakor nemcsak a Simon-ügy és a panamai csalás miatt kiadott Interpol-körözés nyomta a vállát, de mint azt az Index megtudta, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás miatt már meg is vádolták egy büntetőügyben a Fővárosi Törvényszéken.

Ennek a büntetőügynek a tárgyalása hétfőn, április 28-án lett volna, de Welsz halála miatt az eljárást megszüntették. Ebben az ügyben egyébként 2012 novemberében emeltek vádat az érdi vállalkozó ellen. Nagyjából akkor, amikor élettársával közösen Panamában lenyúltak egy offshore-céget - abban az ügyben odakint vádlottak is lettek, emiatt kerültek fel az Interpol körözési listájára. 

Nem szeretett adózni

A magyar büntetőügy miatt is hosszú börtön várt volna rá - ha megéli és elítélik. A vádirat szerint ugyanis 2003-ban Welsz az afrikai Bissau-Guineában bejegyzett BAFATA S.a.r.l. nevű cégben

12 millió dollárért eladta az üzletrészét, amit még 1998-ban, 164 ezer dollárért vásárolt meg. Az eladás után csak Bissau-Guineában fizette be az adót, a magyar adóhatóságnak nem,

pedig az ügylet miatt több mint 546 millió forintot be kellett volna fizetnie a magyar adóhivatalnak.

Welsz emellett 2004-ben – a Bissau-Guineai Köztársaság Gazdasági és Pénzügyminisztériuma által kiállított igazolás szerint – több mint 6 millió dollárt keresett. Az afrikai papírok szerint 2004-ben és 2005-ben 1,7 millió dollárt ugyan befizetett Bissau-Guineának, de a magyar adóhatóságnak nem, pedig lett volna mit. Csak 2004-ben több mint 163 millió forint adót kellett volna befizetnie idehaza.  

A vádpontok között szerepel egy 2005-ös ingatlaneladás is. Welsz 2004-ben hétmillió forintért vett egy érdi ingatlant, amit 2005 nyarán 30 millió forintért eladott M. P. Patricknak. A vád szerint Welsz ezután sem Bissau-Guineában, sem Magyarországon nem fizetett adót, pedig kellett volna, több mint 3 millió forintot. Emelett afrikai földeladások miatt is vizsgálódtak a vállalkozó ellen. Welsz 2006-ban két földterülettől is megvált Bissau-Guinában, egyenként 650 ezer dollárért, de ezek után sem adózott. (Ezeket a földeket a vádirat szerint még 1996-ban vette meg.)

A vád szerint 2003 és 2006 között Welsz összesen több mint 715 millió adót nem fizetett be a magyar államkasszába. 

Mégsem volt sérthetetlen?

Az ügy azért is érdekes, mert korábban Welsz üzleti partnerei és haragosai sem tudtak arról, hogy a férfi ellen ilyen komoly büntetőügy lenne folyamatban idehaza. Sőt, az érdi vállalkozóról az a kép alakult ki, hogy „sérthetetlen", aki valamilyen védettséget élvez és ezért megússza az eljárásokat. Tény, hogy jó kapcsolatai voltak, a politikusok közül például nem csak Simon Gábort ismerte.

758x374 welsz
Fotó: szarvas / Index

És az is igaz, hogy az ellene folyó ügyekben is jól informált volt, azaz könnyen lehet, hogy valakik súgtak neki. Egyik haragosa, a Panamában megkárosított Bartók Attila így beszélt róla az Indexnek: „Amennyit láttam belőle, az alapján mindenféle rosszindulat nélkül mondom, hogy egy rendkívül meggyőző, határozott fellépésű ember benyomását keltette. Lehengerlő személyiség volt. Azt is el tudom képzelni, hogy ez a képessége, nem pedig az állítólagos kapcsolatai segítették abban, hogy hosszú időn át, sőt igazából a haláláig meg tudta úszni anélkül, hogy felelősségre vonják a magyar hatóságok."

Úgy tudjuk, a Simon-botrány kirobbanása után Welszt is szorongatni kezdték azok a partnerei, akik ekkortájt jöttek rá arra, hogy a férfi mégsem élvezhet teljes védelmet, sőt azzal, hogy a rendőrök és az ügyészek rászálltak, veszélyes lehet a számukra. Ez a félelmük be is igazolódott, miután közvetlenül a halála előtt Welsz dokumentumokat adott át a nyomozóknak.

Nemrég pedig írtunk  két szlovákiai magyar vállalkozóról, akik információnk szerint áfacsalási ügyletben utaztak és közös ügyleteik is voltak Welsz Tamással, akinek az volt a feladata, hogy a bűncselekményekhez politikai védelmet biztosítson. A szlovákiai magyar vállalkozók egyike eltűnt, a másik állítólag meghalt a Simon-botrány kellős közepén.

Szabadlábon van az élettárs

A Bors kedden arról írt, hogy Welsz élettársát, Horthy Andreát a rendőrség őrizetbe vette. A nőt valóban körözi az Interpol (a panamai csalás miatt), de információnk szerint jelenleg szabadlábon van. Elértük telefonon, a bemutatkozásunk után rögtön azt mondta:

Nem tartóztattak le, jól vagyok, nem szeretnék másról nyilatkozni.

Az biztos, hogy Panamának nem adják ki, erről ugyanis már döntött a magyar bíróság. Más helyzet áll elő akkor, ha odakint bírósági szakba jut az ügy, esetleg ítélet is születik.