NAV-vizsgálóbizottságot kezdeményez az LMP

2014.04.29. 14:02

Konstruktív ellenzéki szerepre készül a Lehet Más a Politika, amely kemény és következetes kontrollja akar lenni a kétharmados kormányoldalnak - mondta Schiffer András az LMP társelnöke kedden Balatonalmádiban, miután megalakult az ellenzéki párt parlamenti frakciója.

Schiffer András az MTI híradása szerint bejelentette, hogy az LMP-frakció vezetőjévé választották, emellett a „törvényalkotási szuperbizottság” tagja lesz. Helyettese Szél Bernadett lesz, akit a nemzetbiztonsági bizottság tagjának jelölnek. Sallai Róbert Benedeket jelölik a fenntartható fejlődés bizottsága elnökének, Ikotity Istvánt pedig "a kulturálisnak nevezett oktatási bizottság" alelnökének. A frakció ötödik tagját, Schmuck Erzsébetet jelölik országgyűlési jegyzőnek, valamint a költségvetési bizottság alelnöki és az interparlamentáris unió magyar tagozata alelnöki posztjára.

Schiffer András elmondta, hogy a kisebb parlament és a kisebb frakciólétszám másfajta szerepfelfogást kíván.

Nem szakpolitikusok, hanem generalisták leszünk, valamennyi LMP szempontból fontos témában valamennyien kompetensen meg tudunk majd szólalni.

Már az első hetekben a Parlament elé akarják vinni a NAV-vizsgálóbizottság felállításának ügyét és az aktanyilvánossági törvényt. A Simon-ügy miatt a politikusokkal szemben rendszeres, törvényben szabályozott vagyonvizsgálat bevezetését kezdeményezik, és szorgalmazzák, hogy a versenytárs nélküli állami és önkormányzati cégek ne költhessenek reklámra.

A társelnök fontosnak nevezte az új földtörvény módosítását is, mert szeretnék megakadályozni, hogy "a narancsos oligarchák" kezére jusson a föld. A helyi földbizottságok megerősítését javasolják, a biogazdaságok felszámolása esetén pedig kötelezővé tennék "ilyen célokra állami földterület biztosítását". 

Szél Bernadett azt mondta, hogy a foglalkoztatáspolitikát és az energiaügyet a kormányoldal háttérbe szeretné szorítani, de az LMP valós megoldásokat kínál ezekre a témákra, és "kemény fellépésekre készül, ha a többség részéről nem lesz fogadókészség".