Bajnai, Gyurcsány és Szabó Tímea se vette át a mandátumát

2014.04.30. 13:23 Módosítva: 2014.04.30. 13:46
Konferenciázás, más elfoglaltság és betegség miatt ezt később teszik meg. Rajtuk kívül csak két fideszes és három szocialista hiányzott, az összes többi, listán mandátumot szerző politikus átvette a megbízólevelét a Parlamentben. Bajnai Gordon május 25-ig mindenképpen megtartja majd a képviselői helyét, csak az EP-választás eredményének ismeretében adja majd át egy párttársának.

Szerda délelőtt átvették megbízólevelüket a választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők, illetve a nemzetiségi szószólók a Parlamentben. A Fidesz-KDNP országos listájáról 37-en, a baloldal közös listájáról 28-an, a Jobbikéról 23-an, az LMP listájáról pedig 5-en jutottak be a parlamentbe.

A Kupolateremben megtartott hivatalos procedúrát több politikus, köztük a baloldali ellenzék vezető arcai is kihagyták. A távolmaradók mindannyian jelezték hivatalosan, hogy egy más időpontban veszik majd át a megbízólevelet.

Gyurcsány inkább konferenciázott egyet

Nem jelent meg se Bajnai Gordon, se Gyurcsány Ferenc, se Szabó Tímea, tehát az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP ötpárti közös lista első öt helyezettjéből csak Mesterházy Attila és Fodor Gábor volt ott. Az MTI szerint az ünnepségről hiányzott a Fidesz-KDNP-s Bánki Erik és Németh Szilárd, valamint a szocialista Gúr Nándor, Lukács Zoltán és az MSZP pártigazgatója – akinek a nevét a legtöbben egy pár héttel ezelőtt nyilvánosságra került hangfelvétel után ismerhették meg –, Velez Árpád is.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció Tíz év – az Unió és Magyarország című konferenciáját nyitotta meg és ülte végig szerda délelőtt, ezért nem tudta átvenni a megbízólevelét – tudtuk meg a párt kommunikációs igazgatójától. A DK elnökénél ez egyébként már hagyomány, hiszen a korábbi választások után is kihagyta a hivatalos ünnepséget, mivel mindig közbejött valamilyen más program. 

Bajnai kivárja május 25-ét a lemondással

Az Együtt-PM tájékoztatása szerint Bajnai Gordon is más elfoglaltságaira hivatkozva maradt távol, Szabó Tímea pedig betegség miatt.

Együtt-PM-es forrásokból az Index úgy értesült, Bajnai az európai parlamenti választásokig mindenképpen megtartja mandátumát. A volt miniszterelnök április 6-a után pár nappal jelentette be, hogy nem kíván beülni a magyar országgyűlésbe, de a mandátumát felveszi, hogy egy párttársának tovább tudja adni (ellenkező esetben ugyanis egy szocialista kapta volna). Bajnai helyére az Együttből a Haza és Haladás ágán kerülhet be egy képviselő, aki jelen állás szerint Szelényi Zsuzsanna, esetleg a volt OTP-s elemző, Pápa Levente lehet

Mivel azonban Szelényi az Együtt-PM európai parlamenti listájának második helyén is szerepel, ezért egy jó választási eredmény esetén ő is kijuthat Brüsszelbe – ha tehát Bajnai még május 25-e előtt adná át a mandátumát Szelényinek, az a furcsa helyzet is előállhatna, hogy a politikusnőnek is tovább kell azt adnia valakinek. Az Index forrásai szerint az Együtt-PM elnökségének Bajnai tesz majd javaslatot arra, ki örökölje mandátumát, a kivárás miatt azonban valószínűnek tűnik, hogy a korábbi híreknek megfelelően Szelényi a kiválasztott.

Valószínűleg nem Bajnai lesz az egyetlen, aki hamar megválik parlamenti helyétől: több fideszes főispánnak is választania kell a képviselőség és a megyei kormánybiztosi poszt között, az összeférhetetlenség miatt pedig egy ideig nem lesz meg a kétharmados többsége a kormánypártoknak.