Szobrot kap egy kazah költő Budapesten

2014.04.30. 18:20

Szobrot kaphat Abay Kunanbajev kazah költő Budapesten, a Városligetben. Az erről szóló javaslatot a 20 kormánypárti és a jobbikos képviselő támogatásával fogadta el szerdán a Fővárosi Közgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része a szoborállítás ellen szavazott, míg mások nem vettek részt a szavazásban – írja az MTI.

A szavazást megelőző vitában Móricz Eszter (MSZP) azt kérdezte a kormányoldaltól, milyen okból állítanak szobrot egy Magyarországon ismeretlen kazah költőnek. Az előterjesztő Csomós Miklós (Fidesz) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülne a Városligetbe.

Móricz Eszter válaszában hangsúlyozta: nem tartja elfogadhatónak egy olyan ország ajándékát, amelyet egy diktátor vezet antidemokratikus eszközökkel. Frakciótársa, Bánsághi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés alapján Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja majd fel az emlékművet. 

Az előterjesztés szerint a "kazah nép nagy gondolkodójának" tiszteletére készített, 1 méteres, talapzattal együtt több mint 3 méter magas alkotás a városligeti Asztana úton kaphat helyet. A bronz mellszobor köztérre kerülését a BTM Budapest Galéria támogatta.

Kunanbajev művészete a kazah kultúrában és népművészetben gyökerezett. Költészetére is jellemző volt a nacionalizmus, ugyanakkor az orosz és a nyugati kultúra felé is nyitott volt. Olyan íróktól és költőktől fordított, mint Lermontov, Goethe, Byron, vagy Puskin.

Az egyik legfontosabb műve a "Szavak könyve" című írása, amely filozófiai szöveg, de verseket is tartalmaz, amelyben arra buzdítja a kazahokat, hogy tanuljanak, olvassanak és legyenek erkölcsösek annak érdekében, hogy az ország kitörjön a szegénységből és a korrupcióból.

Az Index rövid kutatása alapján a magyar nyelvű internet nem tud Kunanbajev műveinek magyar nyelvű fordításáról. Ezzel kapcsolatban a kazah nagykövetséget is megkerestük, de egyelőre nem értük el őket. Amennyiben bárki olvasott már Kunanbajev-művet, írja meg nekünk tapasztalatait a tema@index.inda.hu-ra.