Mi minden látszik az Index ablakából?

Ha kényelmi szempontokat nézünk, akkor egy szerkesztőséget a város kellős közepére lenne érdemes telepíteni egy teljesen üvegfalú körépületbe. Mi bent ülnénk, és ha a közelben történne valami, a fotós vagy a videós csak előcsoszogna a szobájából, odalépne az ablakhoz és szépen megcsinálná a képeket. Vagy egy toronyház tetején kéne lennie a szerkesztőségnek. Onnan, mint a Kockásfülű Nyúl, hatalmas távcsövekkel vizslathatnánk, hogy mi történik a világban.

Az Index szerkesztősége ebből a szempontból elég jó helyen van. Az ablakaink a Flórián téri felüljáróra néznek. Bár a második emeleten vagyunk, az autók épp az ablak előtt húznak el. Annyira közel, hogy egyszer valaki beköszönt a kocsijából a newsroomba, amikor a felüljárón állt a dugóban.

Megmentettünk egy kismacskát

2009 óta dolgozunk itt, és nem a keddi heroikus macskamentés volt az első olyan esemény, amihez a kényelmes újságírás szellemében csak oda kellett lépnünk az ablakhoz.

Tavaly szeptemberben kollégánk éppen a vécé ablakában elmélkedett, amikor azt látta, hogy egy piros Suzuki Swift csapódott a felüljáró szalagkorlátjának. A légzsákok kinyíltak, a két utasnak azonban szerencsére nem lett baja.

December 14-én éjszaka az ügyeletesünknek csak azt tűnt fel, hogy az ablakon kékes fény szűrődik be. Kinézett, és a felüljárón egy álló teherautót, egy autót, egy tűzoltóautót és egy rendőrautót látott. Mivel az ügyeletes ilyenkor már egyedül van, felhívta a fotósunkat, aki történetesen a szemközti házban lakik. Ő papucsban kiment az erkélyére, majd elkészítette a Flórián téri felüljáró by night című képet. (Az a néhány világos ablak vagyunk mi).

flrn

A csodálatos decemberi szivárványt is az ablakból fotózhattuk, ami a közeli Vihar utcában kezdődött. Ezzel mondjuk nem nyertük meg a hírversenyt – a mi képünk csak egy volt abból a több ezerből, ami aznap ellepte a szerkesztőséget, a Facebookot és az összes lehetséges webkettes felületet.

A szerkesztőség ablakából szúrtuk ki azt is, hogy a Szentlélek téren és a Flórián téren hatalmas betonmonstrumok lesznek a villamos megállók. Ebből született ez a hasznos cikk.

Az Index Kényelmes Újságíróinak Központi Megfigyelő Bázisa lehallgatásra is alkalmas. Februárban az esti ügyeletes rejtélyes, szokatlan dörgéseket hallott. Persze ezt még rajta kívül több százezren hallhatták, és jöttek is a levelek a Hármashatár-hegyről, a Normafáról, de Rákospalotáról, az Örs vezér térről és Pomázról is. Kiderült aztán, hogy egy előre bejelentett tűzijátékot tartottak a Budai Várban. Másnapra meg az, hogy létezik egy Horváth László nevű tiszteletbeli kazah konzul, aki épp akkor ünnepelte az 50. születésnapját a Magyar Nemzeti Galéria összes termében.

Két évvel ezelőtt, egy csendes péntek délutánon hatalmas robbanás szakította félbe az elmélyült tartalomszolgáltatást az Indexben. Egy szlovén kamion kereke durrant ki a ház előtt, a kamion pótkocsijának közepébe pedig belehajtott a villamos.

Az ablakból vettük észre azt is, amikor február végén vad szirénázással érkeztek a rendőrök az Árpád híd budai hídfőjéhez, ahol két autó ütközött össze, és az egyik csúnyán fejre is állt.

Mint az utóbbi két képen látszik, azért bizonyos eseményekért nekünk is meg kellett mozdulnunk, nem tudunk mindent az ablakból lekövetni. Még szerencse, hogy az esetek többségében észrevesszük azt is, ami a közvetlen közelünkben történik. Ilyenkor általában a szerkesztőségbe érkező kollégák szólnak, hogy mindeközben mi történik éppen egy sarokra tőlünk.

Nemrég így sikerült lefotózni azt, amikor a közeli kereszteződésben brutálisan elsodortak egy biciklist az Árpád híd felhajtójánál. A bringás arccal a földre esett, és több foga kitört.

Ugyanebben a kereszteződésben történt az is, amikor februárban két autó csattant egymásnak. Szerencsére itt se sérült meg senki. A két higgadt úriember rendőrt hívott, és szépen elrendezte az ügyet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport