Az orosz kémek túljutottak a spájzon

2014.05.02. 09:47 Módosítva: 2014.05.02. 09:48

Péntekig kellett várni a hét cikkére, de megérte: a Magyar Nemzet, katonai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy nem elég, hogy az amerikai titkosszolgálat mindent megfigyel és lehallgat Magyarországon, most már az orosz hírszerzők is aktivizálták magukat. Ráadásul stratégiát váltva: a személyes, operatív kapcsolatokon túl most már informatikai és műveleti fronton is támadnak. És akkor a kínai hírszerzésről még nem is beszéltünk!

A lap azon túl, hogy szerintük Magyarország valamiféle senki földjén található − „az Európai Unió és Ukrajna határán helyezkedik el” −, arról ír, hogy az ukrajnai válság miatt megélénkült az orosz hírszerzés tevékenysége: a NATO tervezett hadműveleteiről, az Unió tervezett lépéseiről gyűjtenek információkat. Mivel így már kettős szorításban vagyunk, több milliárd forintos fejlesztést kellene végrehajtani a magyart titkosszolgálatokon, hogy rendesen tudják végezni a feladatukat.

A Magyar Nemzet szerint az oroszok stratégiát váltottak: míg korábban civil és álcivil szervezeteken, alapítványokon, a sajtón keresztül próbáltak információkat szerezni, mára inkább saját embereket ültetnek kulcspozíciókba, illetve vezető beosztású embereket környékeznek meg. Ez a kapcsolatépítés, üzleti beszélgetéseknek álcázott adatszerzés megélénkülése pedig már a magyar elhárító szerveknek is szemet szúrt.

Kulcsfogalmak:

  • kettős szorítás
  • ütközőzóna
  • operatív kapcsolatok
  • műveleti és informatikai vonal
  • nagyhatalmak hírigénye
  • idegen hatalmak pozícióépítése